Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Кроз сарадњу Србије и Словеније и новог "моста пријатељства" заједно ка ЕУ

rssBookmark and Share

Ниш 24.08.2019. З.С. Јужна Србија Инфо

На позив словеначке општине Шентернеј српска делегација, у којој се налазе народни посланик Милија Милетић, иначе председник Групе пријатељства са Словенијом у Скупштини Србије, Драгана Сотировски начелница Нишавског округа, Јелена Трифуновић председница општине Сврљиг и Славиша Виријевић начелник ПУ Ниш, бораве у радној посети Републици Словенији.

Кроз сарадњу Србије и Словеније и новог "моста пријатељства" заједно ка ЕУ

Сусрет је уприличен са председником Скупштине Републике Словеније мр Дејаном Жиданом, који је притом у разговору посебно истакао важност сарадње Словеније и Србије у свим областима.

На састанку је посебно истакнуто о важности уласка Србије у Европску унију, као и о словеначким инвеститорима који у Србији запошљавају око 35.000 радника. Разговору је присуствовао и Предраг Баковић, председник "Клуба пријатељства са Србијом" у Државном збору Републике Словеније (Народна скупшитина).

У сусрету Милије Милетића и Драгане Сотировски са конзулом Републике Србије у Љубљани и Савезом Срба у тој земљи, пренета је јасна порука да наша земља подржава уједињење свих удружења Срба у Словенији која раде на очувању језика, обичаја и идентитета.

Начелница Нишавског управног округа Драгана Сотировски, подсетила је наше људе у Словенији на важност успостављања привредне и културне сарадње са матицом, на погодности које нуде локалне самоуправе Нишавског округа, али и на могућност посете деце српског порекла која живе у Словенији, граду Нишу и југоистоку Србије. 

Нашу делегацију која борави у радној посети Словенији, примио је и директор ПУ Ново Место Јанез Окучан. који је у разговору са начелником нишке полиције Славишом Виријевићем разменио искуство у вези са мигрантском кризом.

Општина Шентернеј, са којом је општина Сврљиг већ годинама збратимљена, налази се 80 километара од Љубљане и има око 6.500 становника, позната је по великој индустријској зони у којој послују фабрика за производњу оружја и муниције, погон "Крке", фабрика за производњу делова за камп приколице и многе друге.

До сада су разменом искуства у пољопривреди, сврљишки домаћини неколико пута боравили у Словенији, како би у разговору са колегама из Словеније могли на терену да виде праве предности ЕУ у тој области.

Наша делегација борави у Словенији четири дана.


#   Ниш   Драгана Сотировски   Сврљиг   Милија Милетић   Нишавски округ   ПУ Ниш   Јелена Трифуновић   Нишавски управни округ   Словенија   Славиша Виријевић
#GradonacelnicaN @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима