Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kroz saradnju Srbije i Slovenije i novog "mosta prijateljstva" zajedno ka EU

rssBookmark and Share

Niš 24.08.2019. Z.S. Južna Srbija Info

Na poziv slovenačke opštine Šenternej srpska delegacija, u kojoj se nalaze narodni poslanik Milija Miletić, inače predsednik Grupe prijateljstva sa Slovenijom u Skupštini Srbije, Dragana Sotirovski načelnica Nišavskog okruga, Jelena Trifunović predsednica opštine Svrljig i Slaviša Virijević načelnik PU Niš, borave u radnoj poseti Republici Sloveniji.

Kroz saradnju Srbije i Slovenije i novog "mosta prijateljstva" zajedno ka EU

Susret je upriličen sa predsednikom Skupštine Republike Slovenije mr Dejanom Židanom, koji je pritom u razgovoru posebno istakao važnost saradnje Slovenije i Srbije u svim oblastima.

Na sastanku je posebno istaknuto o važnosti ulaska Srbije u Evropsku uniju, kao i o slovenačkim investitorima koji u Srbiji zapošljavaju oko 35.000 radnika. Razgovoru je prisustvovao i Predrag Baković, predsednik "Kluba prijateljstva sa Srbijom" u Državnom zboru Republike Slovenije (Narodna skupšitina).

U susretu Milije Miletića i Dragane Sotirovski sa konzulom Republike Srbije u Ljubljani i Savezom Srba u toj zemlji, preneta je jasna poruka da naša zemlja podržava ujedinjenje svih udruženja Srba u Sloveniji koja rade na očuvanju jezika, običaja i identiteta.

Načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, podsetila je naše ljude u Sloveniji na važnost uspostavljanja privredne i kulturne saradnje sa maticom, na pogodnosti koje nude lokalne samouprave Nišavskog okruga, ali i na mogućnost posete dece srpskog porekla koja žive u Sloveniji, gradu Nišu i jugoistoku Srbije. 

Našu delegaciju koja boravi u radnoj poseti Sloveniji, primio je i direktor PU Novo Mesto Janez Okučan. koji je u razgovoru sa načelnikom niške policije Slavišom Virijevićem razmenio iskustvo u vezi sa migrantskom krizom.

Opština Šenternej, sa kojom je opština Svrljig već godinama zbratimljena, nalazi se 80 kilometara od Ljubljane i ima oko 6.500 stanovnika, poznata je po velikoj industrijskoj zoni u kojoj posluju fabrika za proizvodnju oružja i municije, pogon "Krke", fabrika za proizvodnju delova za kamp prikolice i mnoge druge.

Do sada su razmenom iskustva u poljoprivredi, svrljiški domaćini nekoliko puta boravili u Sloveniji, kako bi u razgovoru sa kolegama iz Slovenije mogli na terenu da vide prave prednosti EU u toj oblasti.

Naša delegacija boravi u Sloveniji četiri dana.

Komentara: 0


#   Niš   Dragana Sotirovski   Svrljig   Milija Miletić   Nišavski okrug   PU Niš   Nišavski upravni okrug   Slovenija   Slaviša Virijević
#GradonacelnicaN @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima