Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Туристички воз од Ниша до Сврљига и Књажевца презентација туристичких потенцијала

rssBookmark and Share

Ниш 30.08.2022. Јужна Србија Инфо

"Туристички воз реконструисаном пругом од Ниша до Сврљига и даље живописном Сврљишком клисуром према Књажевцу је реланост и могућност презентације туристичких потенцијала на чијем увођењу ћемо заједно радити, договорили смо се са народним послаником Милијом Милетићем и председником општине Сврљиг Мирославом Марковићем", изјавила је градоначелница Ниша Драгана Сотировски након заједничког састанка.

Туристички воз од Ниша до Сврљига и Књажевца презентација туристичких потенцијала

"Та општина заинтересована је да се прикључи Туристичкој регији источне и јужне Србије коју Ниш ускоро планира да формира. Идеја је да градска аутобуска линија, која сада иде до последњег нишког села Врела, буде продужена до Сврљига и да тако, уз рехабилитовани пут од Доње Врежине до Малчанске петље, буде ближе Нишу. Тимок, кроз сликовиту Сврљишку клисуру, где је снимљено седам домаћих филмова, кривуда и пробија се између стрмих обронака планина, а на прузи је 36 тунела и готово толико мостова. Неке од њих, на прузи грађеној почетком 20. века, пројектовао је наш познати научник Милутин Миланковић. Белмужијада је бренд Сврљига коју је за три дана ове године посетило 120.000 људи. Сврљижани чувају своје старе занате, крај је богат лековитим биљем, крије многа туристичка чуда и културно-историјске знаменитости почев од каменог доба. За слично повезивање са градом заинтересоване су општине Мерошина, Дољевац и Гаџин Хан што је повод да почнемо да размишљамо о другачијој организацији међумесног саобраћаја", додала је Сотировски.


#   Ниш   Драгана Сотировски   Сврљиг   Милија Милетић   воз   Белмужијада   Сврљишка клисура   Тимок   Сврљишки Тимок река
#GradonacelnicaN @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима