Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сврљижани се одужили својој суграђанки: Откривен споменик Злати Петковић

rssBookmark and Share

Сврљиг 04.08.2019. Јужна Србија Инфо

У току менифестације "Белмужијада", у градском парку у Сврљигу откривен је споменик чувеној Марији из Отписаних, познатој југословенској и српској глумици, рођеној Сврљижанки, Злати Петковић.

Сврљижани се одужили својој суграђанки: Откривен споменик Злати Петковић

Уз присуству начелнице Нишавског округа Драгане Сотировски, секретара Министарства културе Александра Гајовића, посланика Милије Милетића, супруга Сање Илића (Балканика), као и великог броја Сврљижана, споменик су открили Златини синови, Андреј и Гвозден.

Злата Петковић рођена је у Сврљигу и била је српска глумица и Мис Југославије.

Била је супруга композитора Александра Сање Илића и сестра музичара Дејана Петковића.

Злата је рођена у Сврљигу 11. фебруара 1954. Основну школу завршила је у Смедереву, а гимназију је похађала у Белој Паланци и ванредно у Загребу.

Након једне аудиције 1970. године, Злати је понуђено да учествује на избору за најлепшу тинејџерку Југославије у Загребу, на ком је изабрана за прву пратиљу, што јој је омогућило да оде на светски избор за најлепшу тинејџерку у Токију, на ком је изабрана за Мис фотогеничности.

Учествовање на избору за најлешу тинејџерку јој је донело и прву филмску улогу у филму Милана Јелића „Бубашинтер“.

Године 1971. победила је на избору за Мис Југославије а исте године је представљала СФРЈ на избору за Мис света.

Факултет драмских уметности у Београду уписала је након завршетка средње школе, а колеге на класи су јој били Богдан Диклић, Љиљана Стјепановић, Снежана Савић, Иван Клеменц, Радош Бајић и Лазар Ристовски. Након дипломирања, редитељ Александар Ђорђевић јој је понудио улогу Марије у филму и серији Повратак отписаних.

Умрла је у Београду 3. децембра 2012. године у 58. години живота, седам дана пошто је доживела мождани удар. 

Током своје каријере Злата се опробала и као ТВ водитељка. Током 1980-их година, са певачима Предрагом Цунетом Гојковићем и Предрагом Живковићем Тозовцем, водила је музичку емисију Фолк парада.


#   Драгана Сотировски   Сврљиг   Милија Милетић   глумци   споменик   Александар Ђорђевић   Белмужијада   Љиљана Стјепановић   мождани удар   Министарство културе и информисања   Лазар Ристовски   средње школе   Радош Бајић   Снежана Савић   Богдан Диклић   Злата Петковић
#GradonacelnicaN @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима