Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Svrljižani se odužili svojoj sugrađanki: Otkriven spomenik Zlati Petković

rssBookmark and Share

Svrljig 04.08.2019. Južna Srbija Info

U toku menifestacije "Belmužijada", u gradskom parku u Svrljigu otkriven je spomenik čuvenoj Mariji iz Otpisanih, poznatoj jugoslovenskoj i srpskoj glumici, rođenoj Svrljižanki, Zlati Petković.

Svrljižani se odužili svojoj sugrađanki: Otkriven spomenik Zlati Petković

Uz prisustvu načelnice Nišavskog okruga Dragane Sotirovski, sekretara Ministarstva kulture Aleksandra Gajovića, poslanika Milije Miletića, supruga Sanje Ilića (Balkanika), kao i velikog broja Svrljižana, spomenik su otkrili Zlatini sinovi, Andrej i Gvozden.

Zlata Petković rođena je u Svrljigu i bila je srpska glumica i Mis Jugoslavije.

Bila je supruga kompozitora Aleksandra Sanje Ilića i sestra muzičara Dejana Petkovića.

Zlata je rođena u Svrljigu 11. februara 1954. Osnovnu školu završila je u Smederevu, a gimnaziju je pohađala u Beloj Palanci i vanredno u Zagrebu.

Nakon jedne audicije 1970. godine, Zlati je ponuđeno da učestvuje na izboru za najlepšu tinejdžerku Jugoslavije u Zagrebu, na kom je izabrana za prvu pratilju, što joj je omogućilo da ode na svetski izbor za najlepšu tinejdžerku u Tokiju, na kom je izabrana za Mis fotogeničnosti.

Učestvovanje na izboru za najlešu tinejdžerku joj je donelo i prvu filmsku ulogu u filmu Milana Jelića „Bubašinter“.

Godine 1971. pobedila je na izboru za Mis Jugoslavije a iste godine je predstavljala SFRJ na izboru za Mis sveta.

Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu upisala je nakon završetka srednje škole, a kolege na klasi su joj bili Bogdan Diklić, Ljiljana Stjepanović, Snežana Savić, Ivan Klemenc, Radoš Bajić i Lazar Ristovski. Nakon diplomiranja, reditelj Aleksandar Đorđević joj je ponudio ulogu Marije u filmu i seriji Povratak otpisanih.

Umrla je u Beogradu 3. decembra 2012. godine u 58. godini života, sedam dana pošto je doživela moždani udar. 

Tokom svoje karijere Zlata se oprobala i kao TV voditeljka. Tokom 1980-ih godina, sa pevačima Predragom Cunetom Gojkovićem i Predragom Živkovićem Tozovcem, vodila je muzičku emisiju Folk parada.

Komentara: 0


#   Dragana Sotirovski   Svrljig   Milija Miletić   glumci   spomenik   Aleksandar Đorđević   Belmužijada   Ljiljana Stjepanović   moždani udar   Ministarstvo kulture i informisanja   Lazar Ristovski   srednje škole   Radoš Bajić   Snežana Savić   Bogdan Diklić   Zlata Petković
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima