Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Лазарева субота - Врбица

Bookmark and Share

16.04.2022. Јужна Србија Инфо

Субота пред празник Цвети и седмицу пред Васкрс, посвећена је успомени на васкрсење четвородневног Лазара, и на улазак Христов у Јерусалим, где су га деца свечано дочекала и поздравила.Због актуелне пандемије и забране кретања, верници ће данашњи празник обележити у својим кућама.

Лазарева субота - Врбица

Тада се у храмовима Српске православне цркве у поподневним часовима служи вечерње богослужење, и уцркву се уносе млади врбови листари, тек улистали.

Пошто се врба освети, свештеник народу дели гранчице и затим се врши трократни опход око храма сацрквеним барјацима, рипидама и чирацима.

Народ обилази око храма уз певање тропара Лазареве суботе. Овај празник је искључиво празник деце. За тај дан мајке свечано обуку своју децу,па чак и ону најмању од неколико месеци доносе свечано обучену у цркву и купују им звончиће везане на тробојку и стављају око врата.

Деца се радују, трче по порти и учествују у опходу око цркве. Младе врбове гранчице се односе кућама и стављају поред иконе и кандила. Са овим даном почињу велики Васкршњи празници.


#   СПЦ   Исус Христ   Врбица   Лазарева субота   Васкрс
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима