Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Окончано десетогодишње мучење, честитке Тадићу

rssBookmark and Share

26.05.2011. Стефан Радовић

Већина политичких партија данас је поздравила вест да је Ратко Младић ухапшен, неке су биле изненађене, а само су радикали оценили да је хапшење један од најтежих тренутака у историји Србије, Информативна редакција Интернет портала Јужна Србија вам преноси мишљења о хапшењу Младића.

Окончано десетогодишње мучење, честитке Тадићу

ДС: Младић прошлост, ЕУ будућност  !

Потпредседник ДС Драган Шутановац, реагујући на изјаву лидера напредњака Томислава Николића да је изненађен хапшењем Ратка Младића, приметио је да је сада очигледно да Николић, иако је изменио реторику, никад није напустио иделогоију радикалне странке.

-Данас кад је Србија показала не само декларативну већ и суштинску приврженост европским вредностима сведоци смо да недавни тзв. штрајк господина Николица није био само тренутак у коме је показао на шта је спреман зарад доласка на власт, већ нам сада својим "изненађењем" најјасније показује да никад није напустио идеологију радикалне странке и свог ментора Војислава Шешеља" изјавио је Шутановац.

Србији треба просперитет, подсетио је Шутановац и додао да то могу остварити само они за које је Младић прошлост, а ЕУ будућност.

-Сада је прави тренутак да се сви одреде како према прошлости, тако и према будућности, закључио је Шутановац.

ЛДП: Окончано десетогодишње мучење, честитке Тадићу !

Лидер Либерално демократске партије Чедомир Јовановић изјавио је да су данашњим хапшењем хашког оптуженика Ратка Младића окончани десетогодишње мучење и агонија и честитао председнику Србије Борису Тадићу што је завршио оно што је у немогућим условима почела влада Зорана Дјинђића.

-Ово хапшење значи испуњавање велике обавезе коју смо као држава имали према себи, својим суседима и будућности Србије. Извођење Младића пред суд није само сатисфакција за жртве, него и прилика да се са нашег друштва скине тешка хипотека под којом живимо више од 15 година, поручио је Јовановић у изјави медијима.

Према његовим речима, извођење Младића пред суд не сме бити доживљено као резултат уцена под којима је Србија попустила да би себи обезбедила место у Европи, јер то хапшење значи испуњавање велике обавезе коју је Србија имали према себи, суседима и својој будућности.

Јовановић је указао и да је хапшење Младића у потпуности учинило неспорним политику ЛДП, као и свих других реформских снага у земљи, невладиних организација и појединаца који су годинама били усамљени у борби за кажњавање злочина и суочавање са њиховим последицама.

Чанак: Хапшењем Младића Србија се окреће будућности !

Хапшењем Ратка Младића Србија је после двадесетак година завршила са прошлошћу и има све услове да се окрене будућности, саопштио је данас председник Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Ненад Чанак у писаној изјави.

Напомињући да је ЛСВ и подржавала Владу Србије "верујући у њену одлучност да се заврши са ужасавајућим периодом наше историје деведесетих", Ццанак је истакао да та странка верује да ћемо сад моћи да се пуним капацитетом окренемо побољшању квалитета живота грађана, модернизацији и демократизацији Србије.

Он је додао да су децентрализација и регионализација наше земље, као и унапређење положаја Војводине неодвојиви делови тог процеса.

Стојадиновић: Окончана Младићева хајдучија !

Хапшењем Ратка Младића окончана је његова хајдучија, сматра војни аналитичар Љубодраг Стојадиновић.

Стојадиновић је такође истакао да је хапшење Младића резултат појачаног рада Акционог тима у који су додатно укључени и припадници полиције. Он је рекао Тањугу да је Србија била под великим притиском међународне заједнице због Младића и да домаћи званичници "више нису имали логичан одговор" на њихова питања.

Стојадиновић је навео да је резултат тог хапшења било и много веће ангажовање припадника полиције у потрази за хашким оптуженицима, што је довело до "окончања те хајдучија".

Он сматра и да је већи притисак надлежних органа на службе безбедности довео до хапшења Младића и истовремено очекује и да ће јавности бити познати детаљи о његовом скривању.

Хашки бегунац Ратко Младић је рано јутрос ухапшен на територији Републике Србије, саопштио је претходно председник Србије Борис Тадић.

Мајке Сребренице: Олакшање за породице настрадалих !

-Хапшење бившег команданта Војске Републике Српске Ратка Младића, који је оптужен за злочин у Сребреници, представља олакшање за породице настрадалих, изјавила је данас председница удружења "Мајке Сребренице" Хајра Чатић.

-После 16 година чекања, за нас рођаке жртава, хапшење представља олакшање, рекла је Чатићева за агенцију АФП. Она је додала и да је привођење Младића од српске полиције "заиста значајно".

Према наводима оптужнице Хашког тужилаштва, под Младићевом командом је убијено је више од 7.000 муслиманских заробљеника на подручју Сребренице, што се сматра једним од највећих ратних злочина од Другог светског рата, а Хашки трибунал га је квалификовао као чин геноцида.

Билт: Србија ближа ЕУ 'него икада раније' !

Министар спољних послова Ссведске Карл Билт је изјавио да су шансе Србије да се придружи Европској унији сада боље него било када раније, пошто је ухапсила ратног злочинца Ратка Младића.

-То је изузетно важно. Ми сада можемо затворити једно трагично поглавље Европе, изјавио је Ројтерсу министар спољних послова Шведске Билт.

-Европски изгледи Србије сада су светлији него икада раније, истакао је шеф шведске дипломатије. Билт је честитао председнику Борису Тадићу и истакао да је знао да је председник Србије био одлучан да ухапси Младића и да је на томе много радио.


#   хапшење   Ненад Чанак   Драган Шутановац   Борис Тадић   Чедомир Јовановић   председник Србије   Војислава Шешељ
@SutanovacDragan @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима