Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Тадић у Нишу: Учинићу све да ујединим опозицију

rssBookmark and Share

25.12.2015. Б92

Лидер Социјалдемократске странке Борис Тадић изјавио је јуче у Нишу да ће учинити све да уједини опозиционе странке у Србији.

Тадић у Нишу: Учинићу све да ујединим опозицију

"Да ли ће то опозиционе странке прихватити - видећемо. Моја потреба јесте да је ујединим како би се смањила асиметрија која сада постоји између власти и опозиције", истакао је Тадић на заједничкој трибини СДС-а, Народног покрета Србије и Либерално демократске партије.

Он је истакао да су лидери Српске напредне странке (СНС) и Социјалистичке партије Србије (СПС), премијер Александар Вучић и министар иностраних послова Ивица Дачић, направили предност која је тешко достижна делом због тога што су две године имали "чисту писту", односно нико им озбиљно није указивао на грешке, а делом због тога што су медији под апсолутном блокадом власти и што су урушени демократски потенцијали земље.

Бивши председник Србије истакао је да Социјалдемократска странка не би за предстојеће изборе правила никакав савез са СНС, СПС, Покретом социјалиста и Српском радикалном странком, али ни са странкама које су против чланства Србије у Европској унији, као што су Демократска странка Србије и Двери.

Тадић је казао да је разлика у понашању актуелне власти и претходне, огромна.

"Нисмо прогањали политичке противнике, нисмо вређали новинаре и понижавали новинарке. Увели смо пристојност у Србију", нагласио је Тадић.

Он је истакао да је претходна власт извела Србију из стања у коме су се људи међусобно убијали због политичких разлика и покренут је инвестициони циклус три пута већи од садашњег.

"У односу на друге земље били смо много боље пласирани него сада. Сада смо на Балкану последњи по расту бруто друштвеног производа и са буџетским дефицитом који је међу највећим у Европи ", рекао је Тадић.

Председник Народног покрета Србије Мирослав Алексић рекао је да се Србија налази у веома тешкој ситуацији и неопходно је да се уситњена опозиција уједини око истих идеја.

Он је истакао да Србији сада највећа опасност прети од потпуно погрешне економске политике.

"Имамо реформе и смањивање дефицита по леђима грађана. Смањење стопе дефицита у 2016. години планирано је тако што ће се повећати акцизе на електричну енергију и нафтне деривате, смањити издвајања за пољопривреду, док ће се највеће уштеде остварити од смањења плата и пензија", изјавио је Алексић.

Он је казао да власт манипулише тврдњама да су јавне финансије стабилне, што није тачно, јер су на дужи рок неодрживе.

Алексић је рекао да се уједињена опозиција мора борити за промену изборног законодавства, јер садашњи партократски закон регрутује неспособне и нестручне кадрове који нису у стању да реформишу Србију.


#   Ивица Дачић   Александар Вучић   ЛДП   Борис Тадић   Чедомир Јовановић   трибина   састанак   председник Србије   СДС   опозиција   НПС Народни покрет Србије   Социјалдемократска странка   Мирослав Алексић
@DacicIvica @avucic @ldp @socdemstranka @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима