Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Okončano desetogodišnje mučenje, čestitke Tadiću

rssBookmark and Share

26.05.2011. Stefan Radović

Većina političkih partija danas je pozdravila vest da je Ratko Mladić uhapšen, neke su bile iznenađene, a samo su radikali ocenili da je hapšenje jedan od najtežih trenutaka u istoriji Srbije, Informativna redakcija Internet portala Južna Srbija vam prenosi mišljenja o hapšenju Mladića.

Okončano desetogodišnje mučenje, čestitke Tadiću

DS: Mladić prošlost, EU budućnost  !

Potpredsednik DS Dragan Šutanovac, reagujući na izjavu lidera naprednjaka Tomislava Nikolića da je iznenađen hapšenjem Ratka Mladića, primetio je da je sada očigledno da Nikolić, iako je izmenio retoriku, nikad nije napustio idelogoiju radikalne stranke.

-Danas kad je Srbija pokazala ne samo deklarativnu već i suštinsku privrženost evropskim vrednostima svedoci smo da nedavni tzv. štrajk gospodina Nikolica nije bio samo trenutak u kome je pokazao na šta je spreman zarad dolaska na vlast, već nam sada svojim "iznenađenjem" najjasnije pokazuje da nikad nije napustio ideologiju radikalne stranke i svog mentora Vojislava Šešelja" izjavio je Šutanovac.

Srbiji treba prosperitet, podsetio je Šutanovac i dodao da to mogu ostvariti samo oni za koje je Mladić prošlost, a EU budućnost.

-Sada je pravi trenutak da se svi odrede kako prema prošlosti, tako i prema budućnosti, zaključio je Šutanovac.

LDP: Okončano desetogodišnje mučenje, čestitke Tadiću !

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da su današnjim hapšenjem haškog optuženika Ratka Mladića okončani desetogodišnje mučenje i agonija i čestitao predsedniku Srbije Borisu Tadiću što je završio ono što je u nemogućim uslovima počela vlada Zorana Djinđića.

-Ovo hapšenje znači ispunjavanje velike obaveze koju smo kao država imali prema sebi, svojim susedima i budućnosti Srbije. Izvođenje Mladića pred sud nije samo satisfakcija za žrtve, nego i prilika da se sa našeg društva skine teška hipoteka pod kojom živimo više od 15 godina, poručio je Jovanović u izjavi medijima.

Prema njegovim rečima, izvođenje Mladića pred sud ne sme biti doživljeno kao rezultat ucena pod kojima je Srbija popustila da bi sebi obezbedila mesto u Evropi, jer to hapšenje znači ispunjavanje velike obaveze koju je Srbija imali prema sebi, susedima i svojoj budućnosti.

Jovanović je ukazao i da je hapšenje Mladića u potpunosti učinilo nespornim politiku LDP, kao i svih drugih reformskih snaga u zemlji, nevladinih organizacija i pojedinaca koji su godinama bili usamljeni u borbi za kažnjavanje zločina i suočavanje sa njihovim posledicama.

Čanak: Hapšenjem Mladića Srbija se okreće budućnosti !

Hapšenjem Ratka Mladića Srbija je posle dvadesetak godina završila sa prošlošću i ima sve uslove da se okrene budućnosti, saopštio je danas predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak u pisanoj izjavi.

Napominjući da je LSV i podržavala Vladu Srbije "verujući u njenu odlučnost da se završi sa užasavajućim periodom naše istorije devedesetih", Ccanak je istakao da ta stranka veruje da ćemo sad moći da se punim kapacitetom okrenemo poboljšanju kvaliteta života građana, modernizaciji i demokratizaciji Srbije.

On je dodao da su decentralizacija i regionalizacija naše zemlje, kao i unapređenje položaja Vojvodine neodvojivi delovi tog procesa.

Stojadinović: Okončana Mladićeva hajdučija !

Hapšenjem Ratka Mladića okončana je njegova hajdučija, smatra vojni analitičar Ljubodrag Stojadinović.

Stojadinović je takođe istakao da je hapšenje Mladića rezultat pojačanog rada Akcionog tima u koji su dodatno uključeni i pripadnici policije. On je rekao Tanjugu da je Srbija bila pod velikim pritiskom međunarodne zajednice zbog Mladića i da domaći zvaničnici "više nisu imali logičan odgovor" na njihova pitanja.

Stojadinović je naveo da je rezultat tog hapšenja bilo i mnogo veće angažovanje pripadnika policije u potrazi za haškim optuženicima, što je dovelo do "okončanja te hajdučija".

On smatra i da je veći pritisak nadležnih organa na službe bezbednosti doveo do hapšenja Mladića i istovremeno očekuje i da će javnosti biti poznati detalji o njegovom skrivanju.

Haški begunac Ratko Mladić je rano jutros uhapšen na teritoriji Republike Srbije, saopštio je prethodno predsednik Srbije Boris Tadić.

Majke Srebrenice: Olakšanje za porodice nastradalih !

-Hapšenje bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, koji je optužen za zločin u Srebrenici, predstavlja olakšanje za porodice nastradalih, izjavila je danas predsednica udruženja "Majke Srebrenice" Hajra Čatić.

-Posle 16 godina čekanja, za nas rođake žrtava, hapšenje predstavlja olakšanje, rekla je Čatićeva za agenciju AFP. Ona je dodala i da je privođenje Mladića od srpske policije "zaista značajno".

Prema navodima optužnice Haškog tužilaštva, pod Mladićevom komandom je ubijeno je više od 7.000 muslimanskih zarobljenika na području Srebrenice, što se smatra jednim od najvećih ratnih zločina od Drugog svetskog rata, a Haški tribunal ga je kvalifikovao kao čin genocida.

Bilt: Srbija bliža EU 'nego ikada ranije' !

Ministar spoljnih poslova Ssvedske Karl Bilt je izjavio da su šanse Srbije da se pridruži Evropskoj uniji sada bolje nego bilo kada ranije, pošto je uhapsila ratnog zločinca Ratka Mladića.

-To je izuzetno važno. Mi sada možemo zatvoriti jedno tragično poglavlje Evrope, izjavio je Rojtersu ministar spoljnih poslova Švedske Bilt.

-Evropski izgledi Srbije sada su svetliji nego ikada ranije, istakao je šef švedske diplomatije. Bilt je čestitao predsedniku Borisu Tadiću i istakao da je znao da je predsednik Srbije bio odlučan da uhapsi Mladića i da je na tome mnogo radio.


#   hapšenje   Nenad Čanak   Dragan Šutanovac   Boris Tadić   Čedomir Jovanović   predsednik Srbije   Vojislava Šešelj
@SutanovacDragan @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima