Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Лесковац добија заобилазницу

rssBookmark and Share

Лесковац 17.09.2010. Д. Коцић

Лесковац добија заобилазницу
Лесковац - Увелико се гради заобилазница око Лесковца, један од најзначајнијих пројеката који се реализује на југу Србије. Предвиђено је да прва фаза буде завршена најкасније до краја овогодишње грађевинске сезоне.

Намера о градњи заобилазнице стара је четири деценије, а реализује се по идејном пројекту од пре петнаест година. Комплетна трасе дуга је око три километра, а у првој фази биће саграђено 750 метара, односно деоница која повезује Нишку и Девету улицу.

Драгана Стошић, помоћница градоначелника Лесковца, сматра да ће после завршетка прве фазе моћи да се измести транзитни саобраћај, односно биће успостављена веза са регионалним, али и магистралним путним правцима који повезују два дела града Лесковца, али и општине Бојник, Лебане и Медвеђу, и то директно са Коридором 10.

Вредност инвестиције прве фазе је 60 милиона динара. Половина потребих пара обезбеђена је из међународних извора, из Националног инвестиционог плана биће уложено 35, а из буџета локалне самоуправе 15 процената вредности инвестиције.

У овом тренутку урађен је и пројекат друге фазе, а извори финансирања ће бити исти - Европска банка, Национални инвестициони план и локална самоуправа. Средствима буџета биће финансирана и надокнада власницима пет срушених кућа које се налазе на делу ове важне трасе. Договорено је да сви власници ових, иначе нелегално саграђених кућа, добију станове и по 10 евра за сваки квадратни метар земљишта.

Програмом прве фазе заобилазнице предвиђено је да се гради и надвожњак на самом улазу у град. Извођач радова је француска компанија „Фрацине“, вредност инвестиција је 130 милиона динара, а и овај програм финансијски директно подржавају Европска банка, НИП и локална самоуправа.

Одређени превозници

Градско веће Лесковца једногласно је усвојило оцену комисије да послове приградског саобраћаја обавља шест превозника - „Френки“, „Горан“, Цветковић - превоз“, „Митић“, „Пешић - превоз“, и „Југотранс - превоз“. Чуле су и бројне примедбе на понашање појединих аутосаобраћајних кућа, попут оцене да нису поштовали одлуку Градске скупштине о бесплатном превозу трудница, што је и била одлука Градске скупштине, коју су превозници игнорисали.

Штета од града 40 милиона динара

Директна штета од градоносних облака и невремена у лесковачком крају, у катастарским општинама Душаново и Подримце, износи нешто више од 31,5 милиона динара, а индиректна око 7,9 милиона динара, саопштено је на седници Градског већа Лесковца. Невреме је захватило 210 хектара обрадивих површина, а пољопривредне културе су оштећене од 40 до 80 процената.


#   Лесковац   Градско веће   инвестиције   Драгана Стошић   локална самоуправа
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима