Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Лоша година за гљиварење на југу Србије, чека се киша

rssBookmark and Share

Ниш 29.10.2023. Далиборка Миљковић, Сана Лајф

Традиционални нишки Дани гљива ове године одржани су на Малом Јастребцу где су гљивари из целе Србије трагали за шумским благом упркос лошим временским приликама.

Фото: Сана Лајф
Фото: Сана Лајф

Дуготрајни сушни период очекивано се одразио и на гљиве тако да их тренутно у природи има јако мало и то оне врсте којима влага није од пресудног значаја. Оних које се иначе појављују у ово доба године нема ни за лек али нема места песимизму барем према тврдњама Душана Вучића, детермиматор Гљиварског савеза Србије и председника Глијварског друштва Ниш  које је организовало ово окупљање гљивара.

“Нећемо још одјављивати сезону гљиварења јер смо сведоци да смо у кратким рукавима а новембар нам је пред вратима. У суштини чекамо да падне киша и да ће бити још гљива, односно да се поајве оне гљиве које до сада нису имале прилику. Иначе је ова година била антигљиварска јер смо у пролеће  имали доста киша али није се појавио велики број гљива већ само мали број. Било је за брања али нисмо задовољни, каже Вучић чије удружење окупља стотинак заљубљеника у природу који се труди да сваки излазак на терен искористе да науче нешто више о богатом гљиварском фонду у овом делу Србије. Процењује се да се на овом територији налази око хиљаду врста гљива, јестивих и отровних.

Зато су и гљивари били пуни оптимизма када су кренули шумама Малог Јастребца да трагају за гљивама и успели су да прикупе довољно количина за изложбу са детерминацијом али и за котлиће у којима су се крчкали укусни гулаши са десетак врстама гљива. Обишли су и историјске знаменитости  као што је споменик посвећен Никодију Стојановићу Татку, народном хероју из Другог светског рата  и природне лепоте Крајковачког језера.

На крају дружења поделили су и захвалнице Туристичкој организацији Ниша, компанији МАК и Киноко, Гљиварском савезу Србије и Нова сервису и колегама гљиварима из Врања, Сврљига и других градова који су их подржали у организацији данашњег дружења.

 


#   Ниш   печурке   Мали Јастребац   гљиве
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима