Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Мајке у четрдесетој години

rssBookmark and Share

Лесковац 22.01.2011. Данило Коцић

ГРАДСКО ВЕЋЕ ЛЕСКОВЦА ПОДРЖАЛО ИДЕЈУ О ПРОШИРЕЊУ СПЕЦИЈАЛНЕ БОЛНИЦЕ НА ХИСАРУ ЗА ВАНТЕЛЕСНУ ОПЛОДЊУ
-
У прве две године рада на третману је било 800 брачних парова, вантелесно је зачето 300 беба, а рођене су 3 тројке и 12 близанаца!

Мајке у четрдесетој години

ЛЕСКОВАЦ – Градско веће Лесковца прихватило је захтев проф. др Миодрага Стојковића за проширење Специјалне болнице за лечење стерилитета ,,Спебо Медикал’’, која се налази на Хисару, недалеко од центра града.

Из буџета локалне самоуправе, како је једногласно одлучено на седници ,,градске владе’’, биће издвојено 40.000 евра у динарској противвредности као учешће града Лесковца у проширењу капацитета Специјалне болнице за лечење стерилитета ,,Спебо Медикал’’.

Угледни генетичар, проф. др Стојковића, истиче да нико нема магичну формулу да свакоме ко жели да има потомство изађе у сусрет, али овде свима максимално помажу да остваре свој сан. У прве две године рада на третману је било 800 брачних парова, вантелесно је зачето 300 беба, а рођене су 3 тројке и 12 близанаца!

У писму које је проф. др Миодраг Стојковић, почасни грађанин Лесковца, проследио Градском већу наводи се да ће доградња Специјалне болнице у првој фази коштати 40.000 евра.

За вештачку оплодњу у Специјалној болници у Лесковцу, на брду Хисар, влада велико интересовање не само у нашој земљи, него и у западној Европи, а има заинтересованих кандидата из Сједињених Америчким Држава, али се свима не може изаћи у сусрет, јер су садашњи капацитети попуњени за годину дана.

Оно што је проф. др Миодраг Стојковић, својевремено ђак генерације у лесковачкој Медицинској школи, најављивао приликом отварања Специјалне болнице за вантелесну оплодњу, то се и први пут догодило почетком априла минуле године. После вантелесне оплодње рођена је прва беба - девојчица тешка 2,9 килограма и дугачка 55 центиметара. Мајка прворођене бебе која живи у Београду - пре третмана у Лесковцу – покушавала је у другим центрима да добије потпомство, али није успела. Брачни пар Драган и Славко Стојковић, из села Јајине, недалеко од Лесковца, после петнаестогодишњег брака, добили су сина Стефана и то је прва беба из лесковачке општине која је рођена после вештачке оподње у Специјалној болници на Хисару.

Приликом отварања, о овом великом пројекту, чија је реализација трајала четири године, говорило се с поносом и надом за све младе који, нажалост, природним путем не могу да дођу до потомства.

У образложењу одлуке о додели средстава градоначелник Слободан Коцић подсећа да је град Лесковац са др Стојковићем закључио уговор о закупу руиниране куће у Норвежанској улици на Хисару површине 300 квадратних метара. Управни одбор Фонда за развој Републике Србије 2006. године одобрио је кредит др Стојковићу у износу од 22 милиона динара за куповине наменске опреме.

Градоначелник Слободан Коцић је нагласио да ће поменута сума за проширење Специјалне болнице за лечење стерилитета проф. др Миодрага Стојковића бити уручена после плаћања одговарајућих комуналних накнада компаније Здравље Ацтавис граду Лесковцу.

На крају, граодначелник Коцић истиче да се град Лесковац неће задржати само на пружању финансијске подршке, него и сваке друге помоћи, пре свега у хитном издавању свих потребних одобрења и друге потребне документације за доградњу Специјалне болнице за лечење стерилитета ,,Спебо Медикал’’.

-Не знам да ли ћемо бити најбољи, али вас нећемо изневерити! – обратио се приликом отварање болнице проф. др Миодраг Стојковић, уз нагласак да је за реализацију овог задатка заслужна група људи, који су посебно помогли када је било најтеже и када се помишљало да се одустане од овог програма.

Професор Стојковић, који је годинама живео и радио у Енглеској и Шпанији, испричао је анегдоту о својим суграђанима, који ,,на малецку столицку седив, а у големо небо гледав.’’

-Када сам једног јесењег дана дошао из Валенсије у Лесковац, био сам потпуно разочаран и чак једног тренутка размишљао да одустанем од овог посла. На крову клинике видео сам јато сврака, али сам сада више него сигуран да ће овде долазити роде! – подвлачи др Миодрага Стојковића, најпознатији Лесковчанин, почасни грађанин родног града.

Клиника за вантелесну оплодњу др Миодрага Стојковића налази се на Хисару, у елитном делу града, који су многи, не без разлога, назвали ,,лесковачким Дедињем’’. Локална самоуправа је пружила гаранцију за узимање позамашног кредита. Под хипотеку је стављена управо Специјална болница која је др Стојковићу дата на коришћење у наредних 99 година.

У многим срединама помаже младе брачне парове да управо у клиници др Стојковића дођу до потомства. Локална самоуправа Власотинца издваја по педесет хиљада динара за дванаесторо.

-Знамо да средства нису довољна, али у ситуацији када су присутни проблеми око обезбеђења пара у буџету, то је највише што можемо да пружимо – каже Срђан Шушулић, председник општине Власотинце. Цена услуге на клиници др Стојковића иста је као и у клиникама у Београду и Новом Саду.

Специјална болница је отворена 29. априла 2008. године и од тада веома успешно пружа услуге Лесковчанима, али и грађанима из других крајева Србије и из иностранства.

 


#   Лесковац   Градско веће   Слободан Коцић   Срђан Шушулић   бебе   Миодраг Стојковић генетичар   председник општине   брачни пар   локална самоуправа   специјална болница   почасни грађанин   прва беба   Управни одбор
@MioStojkovic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима