Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Удруживање локалних самоуправа у превенцији против поплава и других природних катастрофа

rssBookmark and Share

Ниш 27.10.2018. Јужна Србија Инфо

У градској кући у Нишу одржан је први састанак представника двадесетак општина и градова са подручја југоисточне Србије, из слива Јужне Мораве, са челницима Министарства државне управе и локалне самоуправе, Канцеларије за управљање јавним улагањима и Канцеларије УНДП у Београду.

Удруживање локалних самоуправа у превенцији против поплава и других природних катастрофа

Циљ састанка је упознавање са иницијативом за удруживање и бољу сарадњу локалних самоуправа са овог подручја у ситуацијама природних непогода и ванредних ситуација, са посебним акцентом на превентивно деловање како би таквих ситуација било што мање.

Према речима државног секретара у Министарству државне управе Ивана Бошњака, у пракси се показало да је неопходно поново успоставити систем сличан систему Цивилне заштите који је одлично функционисао у некадашњој СФРЈ и по коме су и многе западне земље успоставиле своје системе одбране од ванредних ситуација. Бошњак је нагласио да је потребно створити систем у коме ће општине и градови искористити и удружити све своје капацитете и заједнички, координисано, радити пре свега на превентиви, било да су у питању чишћења и уређења водотокова, шумских путева за гашење пожара и сличне активности, јер поплаве, пожари, земљотреси и све друге стихије не познају административне границе, па зато и у њиховом предупређивању треба деловати заједнички.

Заменик директора Канцеларије за управљање јавним улагањима, некадашње Канцеларије за обнову, Сандра Недељковић истакла је да је штета од природних и других катастрофа најмање десет пута скупља од новца који је потребно уложити у спречавање тих појава. Сви недостаци наше земље у ванредним ситуацијама набоље су се видели у поплавама 2014. године и зато Канцеларија и ресорно министарство и инсистирају на удруживању и заједничком раду у превенцији оваквих догађаја, којих ће, како је рекла, због климатских промена  бити сигурно све више.

До сада је, под окриљем Сталне конферениције градова и општина већ формирано неколико удружења територијално одређених сливовима река, па су се тако већ удружиле општине и градови из слива Западне Мораве, Дрине, Дунава, Колубаре, а покренуте су и сличне иницијативе у сливу Велике Мораве, Тимока и у Војводини.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић нагласио је да  Град Ниш подржава ову иницијативу и да је спреман да, као највећи град на овом подручју и град кроз који протичу две највеће реке у овом делу Србије, Нишава и Јужна Морава, све своје капацитете стави на располагање и суседним општинама, јер се, како је рекао, од природних катастрофа ниједна општина не може сама ни заштитити ни одбранити и да је сарадња у тој области од неизрециве важности.

Сличну оцену је изнео и председник општине Гаџин Хан Саша Ђорђевић, који је на челу Одбора за деловање у ванредним ситуацијама СКГО. Он је рекао да је сарадња малих општина које немају велике техничке, материјалне и капацитете у људству са већим општинама и градовима просто неопходна, и нагласио да очекује да ће се овом процесу прикључити свих тридесетак општинеа и градова са овог подручја, јер је то једноставно у интересу свих.

О овој Иницијативи, у наредним месецима, треба да се изјасне Скупштине свих општина и градова са подручја слива Јужне Мораве, а званично потписивање Протокола о удруживању најављено је за средину фебруара. Град домаћин тог скупа, како је договорено, биће Град Лесковац.


#   Ниш   Лесковац   Југоисток   Јужна Морава   Гаџин Хан   Саша Ђорђевић   поплава   Дарко Булатовић   председник општине   гашење пожара   локална самоуправа   сектор за ванредне ситуације   Министарство локалне самоуправе   Канцеларија за управљање јавним улагањима   УНДП   Сандра Недељковић
@EDJugoistok @DarkoBulatovic_ @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима