Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Мала Госпојина: Дан када је рођена Богородица

rssBookmark and Share

21.09.2019. Јужна Србија Инфо

Данас се слави успомена на дан када је рођена Пресвета Богородица Марија, у дому Јоакима и Ане у Назарету. За овај велики и важан празник везују се бројна веровања и обичаји.

Мала Госпојина: Дан када је рођена Богородица

Јоаким и Ана дуго нису могли да имају деце, али им је Бог услишио молитве и под старе дане подарио ћерку. Дали су јој име Марија и заветовали се да ће она служити Господу.

Дева Марија, плод молитви својих родитеља, одведена је у храм када је имала три године, са 14 година се вратила у Назарет где јој је, како учи хришћанство, саопштена благовест да ће родити Сина Божијег.

Празник рођења Богородице обележава се у нашем народу уз бројне живописне обичаје. Некада је Мала Госпојина означавала почетак јесењег орања и сетве. Почињале су и јесење свадбе, веровало се да ће уговарање брака на Малу Госпојину донети младенцима посебан благослов.

Слави се као крсна слава, одржавају се и бројни вашари и сабори. По обичајном календару, жене данас не би требало ништа да раде. Штавише, верује се, не би требало започињати нове послове, већ то одложити за наредне дане.

Верује се да лепо време на овај празник најављује ведру јесен и благу зиму.

Коментара: 0


#   СПЦ   Богородица   обичаји   хришћанство   Мала Госпојина
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима