Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Mala Gospojina: Dan kada je rođena Bogorodica

rssBookmark and Share

21.09.2019. Južna Srbija Info

Danas se slavi uspomena na dan kada je rođena Presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu. Za ovaj veliki i važan praznik vezuju se brojna verovanja i običaji.

Mala Gospojina: Dan kada je rođena Bogorodica

Joakim i Ana dugo nisu mogli da imaju dece, ali im je Bog uslišio molitve i pod stare dane podario ćerku. Dali su joj ime Marija i zavetovali se da će ona služiti Gospodu.

Deva Marija, plod molitvi svojih roditelja, odvedena je u hram kada je imala tri godine, sa 14 godina se vratila u Nazaret gde joj je, kako uči hrišćanstvo, saopštena blagovest da će roditi Sina Božijeg.

Praznik rođenja Bogorodice obeležava se u našem narodu uz brojne živopisne običaje. Nekada je Mala Gospojina označavala početak jesenjeg oranja i setve. Počinjale su i jesenje svadbe, verovalo se da će ugovaranje braka na Malu Gospojinu doneti mladencima poseban blagoslov.

Slavi se kao krsna slava, održavaju se i brojni vašari i sabori. Po običajnom kalendaru, žene danas ne bi trebalo ništa da rade. Štaviše, veruje se, ne bi trebalo započinjati nove poslove, već to odložiti za naredne dane.

Veruje se da lepo vreme na ovaj praznik najavljuje vedru jesen i blagu zimu.


#   SPC   Bogorodica   običaji   hrišćanstvo   Mala Gospojina
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima