Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Мештани Белотинца, Кнежице и Ћурлине блокирали нишку депонију

rssBookmark and Share

Ниш 24.04.2015. С.Л. Јужна Србија Инфо

Више од стотину мештана Белотинца, Кнежице и Ћурлине, блокирали су улаз у нишку депонију, као знак протеста због нагомиланих комуналних проблема.

Мештани блокирали депонију, Фото: Јужна Србија Инфо
Мештани блокирали депонију, Фото: Јужна Србија Инфо

Белотинчани немају водоводну и канализациону мрежу, а мештани Кнежице и Ћурлине добијају, како кажу, превелике рачуне за воду, због цурења на мрежи.

Протестоваће у сменама, до даљњег.

Шатори, пунктови, транспаренти, више од стотину незадовољних мештана, испред нишке депоније. Блокирали су пут до депоније јер, како кажу, немају више куд, нико не решава њихове нагомилане проблеме.

- Ово је непоштовање договора. До 31.3. требало је да буде урађено техничко решење, а да од априла почну радови на изградњи водоводне мреже, и да све буде завршено до краја 2015. године, све су то била обећања, и ништа. Ми сада имамо и нови проблем, поплављено нам је 150 хектара обрадивог земљишта. Због тога нам не дозвољавају да продајемо производе на пијаци, јер је Институт за заштиту здравља дао констатацију да постоји могућност да су ова подручја загађена. Тако да ми, осим загађења, трпимо и економску штету, јер сви у Белотинцу живе од пољопривреде, и сада смо у незавидној ситуацији! Ми тражимо оно што је обећано – пројекат, секундарну мрежу, накнаду штете, канализациону мрежу, нек се Ниш и Дољевац договоре, ми желимо нормалан живот. Протестоваћемо док се не потпише правни уговор! У Белотинцу су се појавиле жабе, змије, глодари и комарци, шта ће бити тек када сад почну врућине, не може ни да се замисли! Живимо у гету, шта даље, и како, нико не зна, каже Саша Миљковић, председник Месне заједнице Белотинац.

-    Ми смо се окупили из једног разлога – да се спроведе споразум који је потписан 4.11.2014. године, када нам је речено да Кнежица и Ћурлина неће више имати проблема са рачунима, са водом, да ћемо бити потрошачи попут свих нишких села. Од свих утужења која су нам послата због енормних рачуна, ниједно није повучено, а утужени смо за растур воде, коју нисмо утрошили. ЈКП Наиссус није преузео одржавање мреже, и месна заједница је одржава. Долазе нам извршитељи, пописују имовину, рачуни ће достићи и до 5.000 динара, због цурења, не због утрошка, јер по рачуну и до 4 кубика воде одлази на цурење, каже Дејан Ранђеловић, председник Месне заједнице Кнежица.

Како кажу ови људи, остаће испред улаза у депонију до даљњег, док им се надлежни не обрате и дође до конретних решења. Поделили су се у две смене, и не одлазе одавде.


#   Ниш   депонија   протест   Белотинац   Саша Миљковић   Месна заједница   Ћурлина   Кнежица   месне заједнице
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима