Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Meštani Belotinca, Knežice i Ćurline blokirali nišku deponiju

rssBookmark and Share

Niš 24.04.2015. S.L. Južna Srbija Info

Više od stotinu meštana Belotinca, Knežice i Ćurline, blokirali su ulaz u nišku deponiju, kao znak protesta zbog nagomilanih komunalnih problema.

Meštani blokirali deponiju, Foto: Južna Srbija Info
Meštani blokirali deponiju, Foto: Južna Srbija Info

Belotinčani nemaju vodovodnu i kanalizacionu mrežu, a meštani Knežice i Ćurline dobijaju, kako kažu, prevelike račune za vodu, zbog curenja na mreži.

Protestovaće u smenama, do daljnjeg.

Šatori, punktovi, transparenti, više od stotinu nezadovoljnih meštana, ispred niške deponije. Blokirali su put do deponije jer, kako kažu, nemaju više kud, niko ne rešava njihove nagomilane probleme.

- Ovo je nepoštovanje dogovora. Do 31.3. trebalo je da bude urađeno tehničko rešenje, a da od aprila počnu radovi na izgradnji vodovodne mreže, i da sve bude završeno do kraja 2015. godine, sve su to bila obećanja, i ništa. Mi sada imamo i novi problem, poplavljeno nam je 150 hektara obradivog zemljišta. Zbog toga nam ne dozvoljavaju da prodajemo proizvode na pijaci, jer je Institut za zaštitu zdravlja dao konstataciju da postoji mogućnost da su ova područja zagađena. Tako da mi, osim zagađenja, trpimo i ekonomsku štetu, jer svi u Belotincu žive od poljoprivrede, i sada smo u nezavidnoj situaciji! Mi tražimo ono što je obećano – projekat, sekundarnu mrežu, naknadu štete, kanalizacionu mrežu, nek se Niš i Doljevac dogovore, mi želimo normalan život. Protestovaćemo dok se ne potpiše pravni ugovor! U Belotincu su se pojavile žabe, zmije, glodari i komarci, šta će biti tek kada sad počnu vrućine, ne može ni da se zamisli! Živimo u getu, šta dalje, i kako, niko ne zna, kaže Saša Miljković, predsednik Mesne zajednice Belotinac.

-    Mi smo se okupili iz jednog razloga – da se sprovede sporazum koji je potpisan 4.11.2014. godine, kada nam je rečeno da Knežica i Ćurlina neće više imati problema sa računima, sa vodom, da ćemo biti potrošači poput svih niških sela. Od svih utuženja koja su nam poslata zbog enormnih računa, nijedno nije povučeno, a utuženi smo za rastur vode, koju nismo utrošili. JKP Naissus nije preuzeo održavanje mreže, i mesna zajednica je održava. Dolaze nam izvršitelji, popisuju imovinu, računi će dostići i do 5.000 dinara, zbog curenja, ne zbog utroška, jer po računu i do 4 kubika vode odlazi na curenje, kaže Dejan Ranđelović, predsednik Mesne zajednice Knežica.

Kako kažu ovi ljudi, ostaće ispred ulaza u deponiju do daljnjeg, dok im se nadležni ne obrate i dođe do konretnih rešenja. Podelili su se u dve smene, i ne odlaze odavde.


#   Niš   deponija   protest   Belotinac   Saša Miljković   Mesna zajednica   Ćurlina   Knežica   mesne zajednice
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima