Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Мигранти стижу у "Дивљану" 10. децембра?

rssBookmark and Share

Ниш 06.12.2016. И.А. Блиц

Дечије одмаралиште "Дивљана" до 10.децембра примиће прве мигранте, потврдиле су градске власти.

Одмаралиште "Дивљана" Фото: Градска управа Ниша / Промо
Одмаралиште "Дивљана" Фото: Градска управа Ниша / Промо

Одмаралиште ће у наредних годину дана бити прихватни центар, а уговор су склопили Град Ниш и Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије.

Вест да ће дечије одмаралиште бити прихватни центар опозиција је прихватила негативно, док градске власти наводе да дечије одмаралиште није било рентабилно током протекле године, али да ће након одласка миграната свакако бити оспособљено да поново прими малишане на рекреативну наставу.

Градска већница за социјална питања Тијана Ђорђевић Илић изјавила је недавно за "Блиц" да је "Дивљана" испунила услове за пристојан смештај миграната.

- У свим државама ЕУ мигранти су смештени ван града, тако да смо прихватили захтев комесеријата као оптимално решење. Познато је да установа "Дивљана" током претходних година имала подршку Града, али не и школских установа, током ове године укупно је тамо боравило 213 деце, док је у претходним годинама било празно, што је било недовољно за плаћање основних трошкова и одржавања - каже Ђорђевић Илић.

Град Ниш неће коштати боравак миграната, а уговор са Комесеријатом потписан је на годину дана са могућношћу продужења и прекида уговора.

- Рано је причати о новим прихватим центрима, а у разговору са стручњацима који прате миграционе токове, сматрамо да могућност повећања капацитета неће бити - каже Ђорђевић Илић.

Током данашњаг дана појавила се информација да ће око 300 миграната бити смештено и у касарни у Алексинцу, која се наводно реновира, међутим председник општине Ненад Станковић одговорио је "Блицу" да нема службених информација.


#   Ниш   Градско веће   Бела Паланка   Влада Републике Србије   Ненад Станковић   председник општине   мигранти   Ана Ђорђевић   Дивљана дечје одмаралиште   прихватни центар   Тијана Ђорђевић   комесаријат
@Vlada_SR @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима