Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Migranti stižu u "Divljanu" 10. decembra?

rssBookmark and Share

Niš 06.12.2016. I.A. Blic

Dečije odmaralište "Divljana" do 10.decembra primiće prve migrante, potvrdile su gradske vlasti.

Odmaralište "Divljana" Foto: Gradska uprava Niša / Promo
Odmaralište "Divljana" Foto: Gradska uprava Niša / Promo

Odmaralište će u narednih godinu dana biti prihvatni centar, a ugovor su sklopili Grad Niš i Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Vest da će dečije odmaralište biti prihvatni centar opozicija je prihvatila negativno, dok gradske vlasti navode da dečije odmaralište nije bilo rentabilno tokom protekle godine, ali da će nakon odlaska migranata svakako biti osposobljeno da ponovo primi mališane na rekreativnu nastavu.

Gradska većnica za socijalna pitanja Tijana Đorđević Ilić izjavila je nedavno za "Blic" da je "Divljana" ispunila uslove za pristojan smeštaj migranata.

- U svim državama EU migranti su smešteni van grada, tako da smo prihvatili zahtev komeserijata kao optimalno rešenje. Poznato je da ustanova "Divljana" tokom prethodnih godina imala podršku Grada, ali ne i školskih ustanova, tokom ove godine ukupno je tamo boravilo 213 dece, dok je u prethodnim godinama bilo prazno, što je bilo nedovoljno za plaćanje osnovnih troškova i održavanja - kaže Đorđević Ilić.

Grad Niš neće koštati boravak migranata, a ugovor sa Komeserijatom potpisan je na godinu dana sa mogućnošću produženja i prekida ugovora.

- Rano je pričati o novim prihvatim centrima, a u razgovoru sa stručnjacima koji prate migracione tokove, smatramo da mogućnost povećanja kapaciteta neće biti - kaže Đorđević Ilić.

Tokom današnjag dana pojavila se informacija da će oko 300 migranata biti smešteno i u kasarni u Aleksincu, koja se navodno renovira, međutim predsednik opštine Nenad Stanković odgovorio je "Blicu" da nema službenih informacija.

Komentara: 0


#   Niš   Gradsko veće   Bela Palanka   Vlada Republike Srbije   Nenad Stanković   predsednik opštine   migranti   Ana Đorđević   Divljana dečje odmaralište   prihvatni centar   Tijana Đorđević   komesarijat
@Vlada_SR @


 


[ Dodaj komentar ]