Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нема пара за довожење притвореника на суђење

rssBookmark and Share

22.07.2013. Autor: Z. M.

Велики број суђења у Вишем и Основном суду у Нишу отказан је до даљег јер нишки Казнено-поправни завод одбија да на њих довози окривљене притворенике док ти судови не измире досадашња дуговања за гориво. У Вишем и Основном суду немају новца за измирење комплетног дуга за гориво, као ни за подмирење актуелних „путних трошкова“ притвореника.

Нема пара за довожење притвореника на суђење

Председник Вишег суда Зоран Крстић казао је медијима да се суђења отказују од прошлог уторка. Виши суд је од тада „хитно уплатио 46.000 динара нишком КПЗ-у, колико је имао, али затвор и даље одбија да довози окривљена лица јер дуг није измирен у потпуности“. Он „не зна тачно“ износ дуга према КПЗ-у, али каже да довожење једног притвореника на суђење кошта 400 динара. Из КПЗ-а и Управе за извршење кривичних санкција обавестили су их да ће довожење притвореника бити могуће тек по измирењу комплетног дуга, правдајући се да и они дугују НИС-у.

- Због овог проблема недавно смо се обратили за помоћ Министарству правде и Високом савету правосуђа, али још увек нисмо добили одговор. Министарство нам не уплаћује довољно средстава за комуналне и друге трошкове, тако да их плаћамо колико можемо. Рецимо, прошлог месеца добили смо само двеста хиљада и то смо утрошили на плаћање дела дугова за струју и грејање - рекао је Крстић.

Према доступним информацијама, слична је ситуација и у другим судовима на југу Србије. Како се може чути међу нишким адвокатима, због неизмирених дугова за гориво КПЗ одбија да довози окривљене притворенике и у Основни суд у Параћину и Ћуприји. Адвокати и вештаци, међутим, наплаћују своје трошкове и када се суђење не одржи, а њих ће у коначном платити странке у поступку.

Ускоро и искључење струје?

Виши и Основни суд у Нишу у току ове седмице могли би да остану и без електричне енергије пошто им је пре неколико дана стигла опомена из нишке Електродистрибуције да ће им она бити искључена уколико не измире дуговања у року од осам дана. Ова два суда, иначе смештена у истој згради, за струју укупно дугују око 1,4 милиона динара, а немају новца да дуг измире.


#   Зоран Крстић   виши суд   искључење струје   Основни суд
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима