Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nema para za dovoženje pritvorenika na suđenje

rssBookmark and Share

22.07.2013. Autor: Z. M.

Veliki broj suđenja u Višem i Osnovnom sudu u Nišu otkazan je do daljeg jer niški Kazneno-popravni zavod odbija da na njih dovozi okrivljene pritvorenike dok ti sudovi ne izmire dosadašnja dugovanja za gorivo. U Višem i Osnovnom sudu nemaju novca za izmirenje kompletnog duga za gorivo, kao ni za podmirenje aktuelnih „putnih troškova“ pritvorenika.

Nema para za dovoženje pritvorenika na suđenje

Predsednik Višeg suda Zoran Krstić kazao je medijima da se suđenja otkazuju od prošlog utorka. Viši sud je od tada „hitno uplatio 46.000 dinara niškom KPZ-u, koliko je imao, ali zatvor i dalje odbija da dovozi okrivljena lica jer dug nije izmiren u potpunosti“. On „ne zna tačno“ iznos duga prema KPZ-u, ali kaže da dovoženje jednog pritvorenika na suđenje košta 400 dinara. Iz KPZ-a i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija obavestili su ih da će dovoženje pritvorenika biti moguće tek po izmirenju kompletnog duga, pravdajući se da i oni duguju NIS-u.

- Zbog ovog problema nedavno smo se obratili za pomoć Ministarstvu pravde i Visokom savetu pravosuđa, ali još uvek nismo dobili odgovor. Ministarstvo nam ne uplaćuje dovoljno sredstava za komunalne i druge troškove, tako da ih plaćamo koliko možemo. Recimo, prošlog meseca dobili smo samo dvesta hiljada i to smo utrošili na plaćanje dela dugova za struju i grejanje - rekao je Krstić.

Prema dostupnim informacijama, slična je situacija i u drugim sudovima na jugu Srbije. Kako se može čuti među niškim advokatima, zbog neizmirenih dugova za gorivo KPZ odbija da dovozi okrivljene pritvorenike i u Osnovni sud u Paraćinu i Ćupriji. Advokati i veštaci, međutim, naplaćuju svoje troškove i kada se suđenje ne održi, a njih će u konačnom platiti stranke u postupku.

Uskoro i isključenje struje?

Viši i Osnovni sud u Nišu u toku ove sedmice mogli bi da ostanu i bez električne energije pošto im je pre nekoliko dana stigla opomena iz niške Elektrodistribucije da će im ona biti isključena ukoliko ne izmire dugovanja u roku od osam dana. Ova dva suda, inače smeštena u istoj zgradi, za struju ukupno duguju oko 1,4 miliona dinara, a nemaju novca da dug izmire.


#   Zoran Krstić   viši sud   isključenje struje   Osnovni sud
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima