Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нема услова за изградњу подземних гаража у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 19.03.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Градоначелница Ниша, Драгана Сотировски, казала је гостујући у емисији ТВ Зона Плус "Из јутра у дан" да од три предвиђене локације за изградњу подземних гаража у граду, две нису прикладне, док је једна исплатива, али не довољно. Уместо тога, планира се изградња једне или више надземних гаража, међутим тачне локације још нису познате.

Трг Павла Стојковића - Фото: Јужна Србија
Трг Павла Стојковића - Фото: Јужна Србија

Једина погодна локација за подземну гаражу идентификована је као Трг Павла Стојковића у самом центру града. Међутим, према проценама градоначелнице, улагање у ту локацију не би било довољно исплативо.

"Проблеми са паркиралиштима у граду су многобројни. Због тога је једна од мојих иницијатива била изградња подземних гаража. Међутим, од три локације које смо разматрали, само једна се показала као потенцијална. То је испод Трга Павла Стојковића, дуж дела парка на Тргу Војске. Ипак, анализе су показале да улагање на тој локацији не би било економски оправдано", изјавила је градоначелница гостујући у емисији.

Друге локације су се испоставиле као неприкладне за изградњу подземних гаража због постојања великог броја подземних инсталација.

Како би се сузбио проблем недостатка паркинг простора, градоначелница Сотировски најављује изградњу надземних гаража. Док се специфичне локације још нису откриле, градски званичници разматрају опције како би олакшали притисак на постојеће паркиралишне капацитете.

Додатно, градоначелница је истакла да један од кључних фактора недостатка паркинга у граду лежи у пракси инвеститора да продају станове и гараже одвојено. Она је нагласила да је потребна промена у Закону о планирању и изградњи како би инвеститори били обавезани да продају гараже уз станове.

Такође, Сотировски је најавила реконструкцију Хуманитарног паркинга код Светосавског парка, који је тренутно покривен туцаником, чиме се ствара проблем током кишних периода.

Ова изјава градоначелнице Ниша указује на сложеност проблема недостатка паркинга у граду и потребу за даљим истраживањем алтернативних решења.

 

 

 


#   Ниш   паркирање   Драгана Сотировски   Јавна гаража   подземна гаража
#GradonacelnicaN @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима