Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Непостојећа депонија од милион евра

rssBookmark and Share

Прокупље 31.05.2011. е-Новине

Фонд за заштиту животне средине Републике Србије платио грађевинском предузећу "АЛПИНЕ" А.С.А. крајем 2007. године милион евра за извођење прве фазе радова на изградњи регионалне санитарне депоније на локацији “Утрине” у општини Прокупље, а да радови на овој локацији никада нису започети, нити су средства враћена у буџет Републике Србије

Непостојећа депонија од милион евра

Коалиција за надзор јавних финансија дошла је у посед докумената који доказују да су ова средства исплаћена на основу уговора број 401-00-274/2007-01 закљученог 30.08.2007. године између Фонда за заштиту животне средине Републике Србије и анекса поменутог уговора број 401-00-274/1/2007-1 закљученог 27.09.2007. године. Уговор је испред Фонда за заштиту животне средине потписала директорка мр Жељка Јуракић, а испред Општине Прокупље и Фонда за екологију општине Прокупље Владимир Јовановић, тадашњи председник Општине Прокупље, а садашњи државни секретар у Министарству животне средине, рударства и просторног планирања и члан председништва Демократске странке и Горан Мрдаковић, бивши директор Фонда за екологију а садашњи директор филијале за Топлички округ Републичког завода за здравствено осигурање. Уговор о грађењу између Општине Прокупље и грађевинског предузећа "АЛПИНЕ" А.С.А. закључен је 03.12.2007. године.

У складу са поменутим уговорима, Фонд за заштиту животне средине је 21.12.2007. године, уплатио грађевинском предузећу "АЛПИНЕ" А.С.А. аванс у износу од 81.263.279,70 динара, односно 1.043.252 евра. Предмет уговора било је извођење прве фазе радова на изградњи регионалне санитарне депоније чврстог комуналног отпада на локацији “Утрине” у општини Прокупље. Због одустанка општине Прокупље од пројекта на овој локацији, радови на изградњи допоније никада нису отпочели, а уплаћена средства до данашњег дана нису враћена у републички буџет.

Питање је због чега ни након више од три године од тренутка преноса средстава на рачун фирме "АЛПИНЕ" А.С.А, као ни после више од две године од одустанка општине Прокупље од изградње депоније на локацији “Утрине”, више од милион евра није враћено у буџет Републике Србије? Како је могуће да у исто време нема ни депоније ни пара које су дате за њену изградњу? Шта су, а ако нису, због чега нису, надлежне институције предузеле да се преко милион евра врати грађанима Србије?


#   Прокупље   Топлички округ   фонд   Горан Мрдаковић   Владимир Јовановић   председник општине   државни секретар
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима