Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nepostojeća deponija od milion evra

rssBookmark and Share

Prokuplje 31.05.2011. e-Novine

Fond za zaštitu životne sredine Republike Srbije platio građevinskom preduzeću "ALPINE" A.S.A. krajem 2007. godine milion evra za izvođenje prve faze radova na izgradnji regionalne sanitarne deponije na lokaciji “Utrine” u opštini Prokuplje, a da radovi na ovoj lokaciji nikada nisu započeti, niti su sredstva vraćena u budžet Republike Srbije

Nepostojeća deponija od milion evra

Koalicija za nadzor javnih finansija došla je u posed dokumenata koji dokazuju da su ova sredstva isplaćena na osnovu ugovora broj 401-00-274/2007-01 zaključenog 30.08.2007. godine između Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srbije i aneksa pomenutog ugovora broj 401-00-274/1/2007-1 zaključenog 27.09.2007. godine. Ugovor je ispred Fonda za zaštitu životne sredine potpisala direktorka mr Željka Jurakić, a ispred Opštine Prokuplje i Fonda za ekologiju opštine Prokuplje Vladimir Jovanović, tadašnji predsednik Opštine Prokuplje, a sadašnji državni sekretar u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja i član predsedništva Demokratske stranke i Goran Mrdaković, bivši direktor Fonda za ekologiju a sadašnji direktor filijale za Toplički okrug Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje. Ugovor o građenju između Opštine Prokuplje i građevinskog preduzeća "ALPINE" A.S.A. zaključen je 03.12.2007. godine.

U skladu sa pomenutim ugovorima, Fond za zaštitu životne sredine je 21.12.2007. godine, uplatio građevinskom preduzeću "ALPINE" A.S.A. avans u iznosu od 81.263.279,70 dinara, odnosno 1.043.252 evra. Predmet ugovora bilo je izvođenje prve faze radova na izgradnji regionalne sanitarne deponije čvrstog komunalnog otpada na lokaciji “Utrine” u opštini Prokuplje. Zbog odustanka opštine Prokuplje od projekta na ovoj lokaciji, radovi na izgradnji doponije nikada nisu otpočeli, a uplaćena sredstva do današnjeg dana nisu vraćena u republički budžet.

Pitanje je zbog čega ni nakon više od tri godine od trenutka prenosa sredstava na račun firme "ALPINE" A.S.A, kao ni posle više od dve godine od odustanka opštine Prokuplje od izgradnje deponije na lokaciji “Utrine”, više od milion evra nije vraćeno u budžet Republike Srbije? Kako je moguće da u isto vreme nema ni deponije ni para koje su date za njenu izgradnju? Šta su, a ako nisu, zbog čega nisu, nadležne institucije preduzele da se preko milion evra vrati građanima Srbije?


#   Prokuplje   Toplički okrug   fond   Goran Mrdaković   Vladimir Jovanović   predsednik opštine   državni sekretar
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima