Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Неспоразуми због спомен-обележја у јашуњским манастирима

rssBookmark and Share

Лесковац 03.02.2011. Душан Коцић

Борци лесковачког краја, у писму Патријарху Српском Иринеју, траже дозволу за обнову спомен-обележја у порти Јашуњских манастира наводећи да им то онемогућава старешина манастира, мати Лидија

Неспоразуми због спомен-обележја у јашуњским манастирима

 

ЛЕСКОВАЦ – Манастир у Јашуњи, који верници називају ,,женски’’, налази се недалеко од мушког манастира Свети Јован и реч је о два једина манастира на подручју Јабланичког округа. У годинама Другог светског рата, у манастиру је било тридесетак руских монахиња, а када је пре неколико година дошла мати Лидија, овде је била само једна монахиња. Сада је манастир обновљен и њега посећују га многи верници из Јашуње и околних села.

Управо због Јашуњских манастира дошло је до ,,великог неспоразума’’ између лесковачких бораца и мати Лидије, која се стара о манастиру.

До које је мере проблем озбиљан говори и сама чињеница да се у решавање неспоразума укључио и Патријарх Српски Иринеј.

-Спомен обележје у порти Јасушњским манстрира у јадном је стању, срушено је, оскрнављено и служи за депоновање старих ствари и ђубрета које се ту спаљује – наводи се у писму упућеном Патријарху Српском Иринеју, које је потписао Хранислав Ракић, председник Градског одбора СУБНОР-а Лесковац.

За овакво стање лесковачки борци директно оптужују мати Лидију, која је пре две године, уз астенцију свога обезбеђења, забранила делегацији бораца Лесковца и Власотинца да положе цвеће на спомен обележје.

Борци лесковачког краја, у писму Патријарху Српском Иринеју, моле да им се дозволи да обнове спомен-обележје, односно да га доведу у првобитно стање.

-Примио сам Ваше писмо у коме се жалите на монахињу Лидију и неке поступке у вези полагања венаца на споменик НОР-а у манастиру св. Богородица. Понашање монахиње Лидије нема нашу подршку. Она се слично понаша и према многим представницима Цркве. Она има неки свој типик који мало ко разуме. Њој је скретана пажња на многа њена понашања, но она тера по своме. Са наше стране имате одобрење да чините оно што сте и раније чинили, наравно уз пуно поштовање светиње и природе места, у шта не сумњам.- одговорио је Удружењу бораца Лесковца Патријарх Српски и администратор Епархије Нишке Иринеј, који је недавно проглашен за почасног грађанина Лесковца.

mati lidijaМати Лидија новце донатора обновила је цркву која је део манастирског комплекса, саграђену пре пет векова на темељима византијске базилике из шестог века. Она стиче да спомен-обележје није ни требало да се нађе у манастирском делу.

-То је безумље, богухулни споменик, јер је овај манастирски комплекс свети дом Мајке Божије, а не циркус и молим борце да нас оставе на миру! – истиче мати Лидија уз нагласак да примењује искључиво освећени типик Светога Саве, који је написао канон.

 


#   Лесковац   манастир   Свети Јован   спомен обележје
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима