Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nesporazumi zbog spomen-obeležja u jašunjskim manastirima

rssBookmark and Share

Leskovac 03.02.2011. Dušan Kocić

Borci leskovačkog kraja, u pismu Patrijarhu Srpskom Irineju, traže dozvolu za obnovu spomen-obeležja u porti Jašunjskih manastira navodeći da im to onemogućava starešina manastira, mati Lidija

Nesporazumi zbog spomen-obeležja u jašunjskim manastirima

 

LESKOVAC – Manastir u Jašunji, koji vernici nazivaju ,,ženski’’, nalazi se nedaleko od muškog manastira Sveti Jovan i reč je o dva jedina manastira na području Jablaničkog okruga. U godinama Drugog svetskog rata, u manastiru je bilo tridesetak ruskih monahinja, a kada je pre nekoliko godina došla mati Lidija, ovde je bila samo jedna monahinja. Sada je manastir obnovljen i njega posećuju ga mnogi vernici iz Jašunje i okolnih sela.

Upravo zbog Jašunjskih manastira došlo je do ,,velikog nesporazuma’’ između leskovačkih boraca i mati Lidije, koja se stara o manastiru.

Do koje je mere problem ozbiljan govori i sama činjenica da se u rešavanje nesporazuma uključio i Patrijarh Srpski Irinej.

-Spomen obeležje u porti Jasušnjskim manstrira u jadnom je stanju, srušeno je, oskrnavljeno i služi za deponovanje starih stvari i đubreta koje se tu spaljuje – navodi se u pismu upućenom Patrijarhu Srpskom Irineju, koje je potpisao Hranislav Rakić, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Leskovac.

Za ovakvo stanje leskovački borci direktno optužuju mati Lidiju, koja je pre dve godine, uz astenciju svoga obezbeđenja, zabranila delegaciji boraca Leskovca i Vlasotinca da polože cveće na spomen obeležje.

Borci leskovačkog kraja, u pismu Patrijarhu Srpskom Irineju, mole da im se dozvoli da obnove spomen-obeležje, odnosno da ga dovedu u prvobitno stanje.

-Primio sam Vaše pismo u kome se žalite na monahinju Lidiju i neke postupke u vezi polaganja venaca na spomenik NOR-a u manastiru sv. Bogorodica. Ponašanje monahinje Lidije nema našu podršku. Ona se slično ponaša i prema mnogim predstavnicima Crkve. Ona ima neki svoj tipik koji malo ko razume. Njoj je skretana pažnja na mnoga njena ponašanja, no ona tera po svome. Sa naše strane imate odobrenje da činite ono što ste i ranije činili, naravno uz puno poštovanje svetinje i prirode mesta, u šta ne sumnjam.- odgovorio je Udruženju boraca Leskovca Patrijarh Srpski i administrator Eparhije Niške Irinej, koji je nedavno proglašen za počasnog građanina Leskovca.

mati lidijaMati Lidija novce donatora obnovila je crkvu koja je deo manastirskog kompleksa, sagrađenu pre pet vekova na temeljima vizantijske bazilike iz šestog veka. Ona stiče da spomen-obeležje nije ni trebalo da se nađe u manastirskom delu.

-To je bezumlje, boguhulni spomenik, jer je ovaj manastirski kompleks sveti dom Majke Božije, a ne cirkus i molim borce da nas ostave na miru! – ističe mati Lidija uz naglasak da primenjuje isključivo osvećeni tipik Svetoga Save, koji je napisao kanon.

 


#   Leskovac   manastir   Sveti Jovan   spomen obeležje
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima