Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Несташица сирупа за децу "Бруфена"

rssBookmark and Share

17.06.2012. Izvor : Agencija TANJUG |

Сирупа за децу "Бруфен", који се користи за снижавање температуре нема у апотекама, а будући да се чека формирање цене лека за који је нови носилац дозволе компанија "Абот", уместо њега се може користити "Парацетамол" сируп.

Несташица сирупа за децу

Портпарол РФЗО Сања Миросављевић рекла је Танјугу да је "Галеника" обавестила ту установу да га више неће производити и да је нови носилац дозволе компанија "Абот" који не може да лек пусти у промет јер нема одобрену цену.

Менаџер у компанији "Абботт" Милош Давидовић рекао је да су обезбеђене довољне количине тог сирупа за тржиште Србије, али да се чека формирање цене и да се до тада лек не може наћи у промету.

Такође је навео да је та компанија упутила захтев Министарству здравља за хитно одобрење цене.

-Лек би могао да се нађе у апотекама већ наредног дана од момента кад лек добије одобрену цену и има сасвим довољно количина да се несташица не би могла очекивати дужи временски период - рекао је Давидовић.

У Министарству здравља наводе да им је несташица "Бруфен" сирупа пријављена почетком недеље.

Такође указују да ће у наредном периоду предузети све мере у оквиру својих надлежности како би се обезбедило редовно снабдевање тим леком. Пацијентима је доступан "парацетамол" сируп који покрива иста индикациона подручја као и "Бруфен", подсећају у том министарству.

Из РФЗО недавно је саопштено да је несташица лека "Мадопар" који је производила "Галеника", а који је намењен за лечење Паркинсонове болести, решена увозом тог лека од компаније "Рош".

Представници министарстава здравља и трговине договорили су се прошле недеље да се одлука о корекцији цена лекова донесе након формирања нове владе.


#   несташица
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима