Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш добија Споменик ненасиљу - усвојено идејно решење

rssBookmark and Share

Ниш 03.11.2022. Јужна Србија Инфо

Жири је изабрао идејно решење за Споменик ненасиљу који ће се налазити у парку Светог Саве и које је представљено градоначелници Ниша Драгани Сотировски, сарадницима и јавности.

Ниш добија Споменик ненасиљу - усвојено идејно решење

Ниш ће бити први град у Србији који ће почетком идуће године имати јединствен споменик посвећен ненасиљу, рекла је градоначелница Ниша.

Споменик ненасиљу је споменик опомене, али истовремено и симбол толеранције, уважавања и међусобног разумевања – вредности које су универзалне и које треба неговати и чувати, казала је она.

Иницијатива о подизању Споменика ненасиљу, који би био опомена свим људима, посебно младима, стигла нам је од породице убијеног студента медицине Вука Стојиљковић коју смо као Град безрезервно прихватили, подсетила је Драгана Сотировски.

Жири је одабрао савремено идејно решење које се визуелно и урбанистички уклапа на месту подизања и којим се шаље јасна порука, рекла је председници жирија и главна урбанисткиња Тања Обрадовић.

Она је напоменула да је на конкурс пристигло пет радова и да је одлука о избору идејног решења студената Грађевинско-архитектонског факултета у Нишу донета једногласно.

Конкурс за избор идејног решења спровео је Завод за урбанизам, а директор тог Завода Иван Грмуша најавио је израду пројектно-техничке документације и избор извођача радова који би били, према плану, завршени почетком наредне године.


#   Ниш   споменик   парк Светог Саве   насиље у породици   насилничко понашање   насиље над женама   Споменик ненеасиљу
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима