Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš dobija Spomenik nenasilju - usvojeno idejno rešenje

rssBookmark and Share

Niš 03.11.2022. Južna Srbija Info

Žiri je izabrao idejno rešenje za Spomenik nenasilju koji će se nalaziti u parku Svetog Save i koje je predstavljeno gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski, saradnicima i javnosti.

Niš dobija Spomenik nenasilju - usvojeno idejno rešenje

Niš će biti prvi grad u Srbiji koji će početkom iduće godine imati jedinstven spomenik posvećen nenasilju, rekla je gradonačelnica Niša.

Spomenik nenasilju je spomenik opomene, ali istovremeno i simbol tolerancije, uvažavanja i međusobnog razumevanja – vrednosti koje su univerzalne i koje treba negovati i čuvati, kazala je ona.

Inicijativa o podizanju Spomenika nenasilju, koji bi bio opomena svim ljudima, posebno mladima, stigla nam je od porodice ubijenog studenta medicine Vuka Stojiljković koju smo kao Grad bezrezervno prihvatili, podsetila je Dragana Sotirovski.

Žiri je odabrao savremeno idejno rešenje koje se vizuelno i urbanistički uklapa na mestu podizanja i kojim se šalje jasna poruka, rekla je predsednici žirija i glavna urbanistkinja Tanja Obradović.

Ona je napomenula da je na konkurs pristiglo pet radova i da je odluka o izboru idejnog rešenja studenata Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu doneta jednoglasno.

Konkurs za izbor idejnog rešenja sproveo je Zavod za urbanizam, a direktor tog Zavoda Ivan Grmuša najavio je izradu projektno-tehničke dokumentacije i izbor izvođača radova koji bi bili, prema planu, završeni početkom naredne godine.


#   Niš   spomenik   park Svetog Save   nasilje u porodici   nasilničko ponašanje   nasilje nad ženama   Spomenik neneasilju
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima