Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишлије плаћају 1,8 милиона евра за летове

rssBookmark and Share

Ниш 20.11.2010. Извор: Блиц

Субвенционисање летова “Винд џета” и “Монтенегро ерлајнза” са нишког цивилног аеродрома у овој години градски буџет је коштало око 1,8 милиона евра. Упркос енормним средствима која су утрошена, Градско веће је ефекте пројекта названог „Повећање конкурентности цивилног аеродрома ‘Константин Велики’” оценило успешним и јуче одобрило још 65 милиона динара за наставак субвенционисања црногорског превозника до марта 2011. године.

Нишлије плаћају 1,8 милиона евра за летове
Италијанском лоу кост превознику „Винд џет”, који је 10 месеци летео на линији Ниш-Форли, плаћено је око 1,106 милиона евра, док се у градску касу од продаје карата вратило око 20 милиона динара, што значи да је субвенција коштала буџет око 900.000 евра.

Град је у летелицама „Винд џета”, са којим је 15. октобра (два месеца пре рока) споразумно раскинут уговор, закупљивао по 100 места, авиони су зими летели једном, а лети два пута недељно, а приход од продаје карата је ишао у градску касу.

„Винд џет” је остварио 69 летова на линији Ниш-Форли-Ниш и превезао 5.808 путника, односно у просеку 42 путника по лету. „Монтенегро ерлајнзу”, који од краја фебруара ове године лети из Ниша преко Подгорице до десетак дестинација у Европи свакога дана, плаћено је до сада 613.000 евра, а дугује им се још око 35 милиона динара, тако да ова субвенција до сада буџет кошта око 900.000 евра.

У авионима „Монтенегро ерлајнза” град је плаћао разлику уколико се прода мање од 40 карата до крајње дестинације у Европи. Остварена су 242 лета и превезено је 14.480 путника. На линији до Подгорице у просеку је било 30 путника, али су медији и јавност остали ускраћени за информацију колико је просечно било путника на линијама ка крајњим европским дестинацијама, за шта град плаћа разлику уколико је број продатих карата мањи од 40.

Градски већник Бобан Михајловић каже да је постигнут општи циљ пројекта, а то је „унапређење конкурентности Аеродрома ‘Константин Велики’ и валоризација развојних потенцијала града Ниша и региона југоисточне Србије”.

- Неопходно је нагласити да циљ пројекта није био да Ниш као финансијер оствари приходе и добит, већ да се улаже у повећање конкурентности аеродрома и територије која би у перспективи могла да омогући мање донације, редовнији, квалитетнији и обимнији авио-саобраћај, развој туризма, унапређење квалитета живота грађанима кроз коришћење летова из Ниша, интернационализацију локалне привреде, привлачење нових инвеститора... - каже Михајловић, који је био и на челу радне групе задужене да сачини извештај о спровођењу овог пројекта.

Он додаје да су неки циљеви остварени директно, док ће за друге бити потребно време да би се видели њихови ефекти. Један од директно остварених циљева, по његовим речима, јесте повећање броја путника и прихода који је остварио аеродром са којег пре годину дана није било летова након повлачења „Јата”.

- Број путника у овој години биће један од четири најбоља резултата у историји нишког аеродрома. Од ситуације да није било летова, након годину дана имамо дневне линије ка више европских градова. Такође, аеродром је остварио приход од око 27 милиона динара, што је у односу на прошлу годину повећање око 60 одсто у укупним приходима од основне делатности. Осим тога, користи од летова имао је и НИС, који је приходовао око 15.000 евра од продаје горива. Остварени су и други специфични циљеви пројекта: повећано је интересовање авио-компанија за коришћење услуга аеродрома, повећани су приходи од туризма у граду, број туриста, туристички промет и учешће страних туриста - навео је Михајловић.

По његовим речима, важно је наставити промоцију нишког аеродрома јер број путника расте, што ће допринети да се смање субвенције у наредној години.

Такође, постојање нишког аеродрома је развојна шанса не само Ниша него целог региона, па би и остале општине требало укључити у овај пројекат.

Градоначелник Ниша Милош Симоновић рекао је да ће 100 милиона динара, које је нишки аеродром добио на зајам од београдског аеродрома, бити искоришћени за побољшање финансијске ликвидности предузећа, а да је код НИП-а конкурисано за средства за даље опремање аеродрома.

Иначе, линија Ниш-Подгорица од уторка увече поново је нормализована после шест дана паузе, након отклањања квара на уређајима за слетање у контроли лета.



#   Ниш   субвенције   Цар Константин Велики   Милош Симоновић   аеродром   Бобан Михајловић   Градски већник   туристички промет
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима