Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Н1: Због дуга према војсци, плаћаће Нишлије 6.000 евра дневно на име камате

rssBookmark and Share

Ниш 22.07.2019.

Хоће ли буџет града Ниша за годину дана бити прилично испражњен због нерегулисаних обавеза за земљиште око аеродрома које је враћено Републици.

Н1: Због дуга према војсци, плаћаће Нишлије 6.000 евра дневно на име камате

Због дуга Министарству одбране и војсци, Ниш би од наредног јула требало да плаћа дневну камату од око 6.000 евра.

Јавности је познат ранији став градоначелника Ниша - да су Аеродром Константин Велики, усред његове експанзије, морали да предају републичким властима на управљање, баш зато да би Ниш остао без тог терета, иначе насталог 2010. године, када је тадашњи градоначелник Милош Симоновић потписао уговор са Министарством одбране, у коме је управо, тврдио је, садржана та штетна ставка.

- Град Ниш је био само корисник, никаква имовинска права није имао. Онда је Шутановац дошао из Београда и наредио тадашњем градоначелнику Ниша (Милошу) Симоновићу да без икакве потребе тај уговор потпише, признао је дуг од 50 милиона евра или 150 хектара земљишта - рекао је бивши директор Регионалнеразвојне агенције Ниш Бојан Аврамовић.

На питање новинара телевизије Н1, за шта дуг, Аврамовић је одговорио:

- За земљу која је заправо дата Републици на коришћење. А несрећни Симоновић је, на захтев некога из Београда то убацио у уговор за Нови Ниш.

Насеље које је до данас требало да буде изграђено.

- Човек је тада мени рекао да су они планирали да од комуналне накнаде и таксе које ће добити за изградњу Новог Ниша - да купе земљиште и дају Војсци - додаје Аврамовић.

Новог Ниша нема, а овај постојећи, како кажу у НКД-у, сада дугује 5.8 милијарди динара Републици, што је требало да буде отписано предајом аеродрома. То је и најављивала нишка власт приликом предаје аеродрома држави пре годину дана. 

- Такође су говорили о томе да наредног јула креће та дневна камата од више од 6.000 евра дневно и да је то нешто што може да уруши градски буџет. То је био један од најважнијих разлога зашто су они уопште "поклањали" аеродром Ниш - каже Младен Јовановић, НКД Ниш.

Док данас - нико од њих не показује папир који то и потврђује, а сва оснивачка права, имовина, лиценце - враћени су Републици Србији.

- Али, Република је јавно рекла да тај дуг неће бити опроштен, а да ће тај неки "биланс" бити сведен тек када уговор од пре десет година истекне - додао је Јовановић.

А то је управо - јул 2020. године, до када дуг треба да буде исплаћен у целости, наводе у НКД-у. Први човек Ниша Дарко Булатовић, који је обећао отписивање дуга, сада одбија сваки разговор на ту тему, нарочито пошто су локални активисти обелоданили да никаквог писаног трага о таквом договору нема.

Милан Стојановић, Н1

Коментара: 0


#   Ниш   Драган Шутановац   Милош Симоновић   аеродром   Дарко Булатовић   дуг   Министарство одбране   камата   аеродром Константин Велики   Милан Стојановић   Бојан Аврамовић   Нови Ниш   Младен Јовановић   Војска Србије
@SutanovacDragan @DarkoBulatovic_ @mo_i_vs @NisAirport @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима