Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

N1: Zbog duga prema vojsci, plaćaće Nišlije 6.000 evra dnevno na ime kamate

rssBookmark and Share

Niš 22.07.2019.

Hoće li budžet grada Niša za godinu dana biti prilično ispražnjen zbog neregulisanih obaveza za zemljište oko aerodroma koje je vraćeno Republici.

N1: Zbog duga prema vojsci, plaćaće Nišlije 6.000 evra dnevno na ime kamate

Zbog duga Ministarstvu odbrane i vojsci, Niš bi od narednog jula trebalo da plaća dnevnu kamatu od oko 6.000 evra.

Javnosti je poznat raniji stav gradonačelnika Niša - da su Aerodrom Konstantin Veliki, usred njegove ekspanzije, morali da predaju republičkim vlastima na upravljanje, baš zato da bi Niš ostao bez tog tereta, inače nastalog 2010. godine, kada je tadašnji gradonačelnik Miloš Simonović potpisao ugovor sa Ministarstvom odbrane, u kome je upravo, tvrdio je, sadržana ta štetna stavka.

- Grad Niš je bio samo korisnik, nikakva imovinska prava nije imao. Onda je Šutanovac došao iz Beograda i naredio tadašnjem gradonačelniku Niša (Milošu) Simonoviću da bez ikakve potrebe taj ugovor potpiše, priznao je dug od 50 miliona evra ili 150 hektara zemljišta - rekao je bivši direktor Regionalnerazvojne agencije Niš Bojan Avramović.

Na pitanje novinara televizije N1, za šta dug, Avramović je odgovorio:

- Za zemlju koja je zapravo data Republici na korišćenje. A nesrećni Simonović je, na zahtev nekoga iz Beograda to ubacio u ugovor za Novi Niš.

Naselje koje je do danas trebalo da bude izgrađeno.

- Čovek je tada meni rekao da su oni planirali da od komunalne naknade i takse koje će dobiti za izgradnju Novog Niša - da kupe zemljište i daju Vojsci - dodaje Avramović.

Novog Niša nema, a ovaj postojeći, kako kažu u NKD-u, sada duguje 5.8 milijardi dinara Republici, što je trebalo da bude otpisano predajom aerodroma. To je i najavljivala niška vlast prilikom predaje aerodroma državi pre godinu dana. 

- Takođe su govorili o tome da narednog jula kreće ta dnevna kamata od više od 6.000 evra dnevno i da je to nešto što može da uruši gradski budžet. To je bio jedan od najvažnijih razloga zašto su oni uopšte "poklanjali" aerodrom Niš - kaže Mladen Jovanović, NKD Niš.

Dok danas - niko od njih ne pokazuje papir koji to i potvrđuje, a sva osnivačka prava, imovina, licence - vraćeni su Republici Srbiji.

- Ali, Republika je javno rekla da taj dug neće biti oprošten, a da će taj neki "bilans" biti sveden tek kada ugovor od pre deset godina istekne - dodao je Jovanović.

A to je upravo - jul 2020. godine, do kada dug treba da bude isplaćen u celosti, navode u NKD-u. Prvi čovek Niša Darko Bulatović, koji je obećao otpisivanje duga, sada odbija svaki razgovor na tu temu, naročito pošto su lokalni aktivisti obelodanili da nikakvog pisanog traga o takvom dogovoru nema.

Milan Stojanović, N1

Komentara: 0


#   Niš   Dragan Šutanovac   Miloš Simonović   aerodrom   Darko Bulatović   dug   Ministarstvo odbrane   kamata   Milan Stojanović   Bojan Avramović   Novi Niš   Mladen Jovanović   Vojska Srbije
@SutanovacDragan @DarkoBulatovic_ @mo_i_vs @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima