Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Обележени Дан рода артиљерије, Дан Мешовите артиљеријске бригаде и Дан Војне полиције

rssBookmark and Share

Ниш 13.09.2019. Јужна Србија Инфо

У касарни „Мија Станимировић“ у Нишу данас су обележени Дан рода артиљерије, Дан Мешовите артиљеријске бригаде и Дан Војне полиције.

Обележени Дан рода артиљерије, Дан Мешовите артиљеријске бригаде и Дан Војне полиције

Свечаности су присуствовали командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, команданти бригада Копнене војске, команданти јединица и установа из гарнизона Ниш, представници локалне самоуправе, МУП-а, Српске православне цркве, удружења за неговање слободарских традиција, бивши команданти бригада, чланови породица погинулих припадника Војске и многобројни гости.

Пуковник Новица Петровић, командант Мешовите артиљеријске бригаде, подсетио је на славну традицију артиљераца и 14. септембар 1918. године, када је почела артиљеријска припрема пробоја Солунског фронта.

Тај дан се обележава као Дан јединице и рода артиљерије.

– У односу на претходну годину јачи смо за једну батерију самоходних топ-хаубица 155 мм „НОРА–Б52 М15“. У току ове године извели смо обуку на новим оруђима и извршили артиљеријска бојева гађања – истакао је пуковник Петровић.

У оквиру обележавања празника, у касарни „Мија Станимировић“ организована је акција „Отворени дан“, током које су грађани Ниша и околине могли да се друже са  војницима и разгледају део наоружања и опреме којим располаже Мешовита артиљеријска бригада и јединице Војне полиције.

У оквиру свечаности изведен је и пригодан културно-уметнички програм  у коме је наступио војни фолклорни ансамбл „Шајкача“, чији су чланови припадници Копнене војске. Организован је и обилазак Спомен-собе Мешовите артиљеријске бригаде.


#   Ниш   Милосав Симовић   Новица Петровић   војна полиција   Војска Србије   мешовита артиљеријска бригада   Касарна Мија Станимировић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима