Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Обнова споменика пред обележавање 215. годишњице од битке на Чегру

rssBookmark and Share

Ниш 13.03.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

У оквиру припрема за обележавање 215. годишњице од битке на Чегру, у којој је војвода Синђелић и његове јунаке водио устанички покрет против турске власти, започети су радови на санацији споменика који чува сећање на ову историјску битку.

Обнова споменика пред обележавање 215. годишњице од битке на Чегру

Данас је градоначелница Ниша Драгана Сотировски и председница ГО Пантелеј, Наташа Станковић, заједно са директором Завода за заштиту споменика, Душаном Анрејевићем, обишла локацију како би се уверила у тек радова на обнови споменика. Овај пројекат је само један у низу напора које држава улаже у одржавање културног наслеђа.

Поред обнове споменика на Чегру, у последњих 12 година отворено је и налазиште Медијана, које представља значајну археолошку локацију. Такође, рестаурирана је Ћеле кула, а Логор на Црвеном крсту добио је ново видео надзорно осветљење, што ће допринети бољој заштити и представљању овог места из периода Првог светског рата.

Ови напори у одржавању и заштити културног наслеђа су од изузетног значаја за чување историје и идентитета, и омогућавају будућим генерацијама да се боље повежу са својим наслеђем.

 

 

 


#   Ниш   Драгана Сотировски   Бој на Чегру   Чегар   ГО Пантелеј   Спменик на Чегру   Војвода Сиђелић
#GradonacelnicaN @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима