Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Obnova spomenika pred obeležavanje 215. godišnjice od bitke na Čegru

rssBookmark and Share

Niš 13.03.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

U okviru priprema za obeležavanje 215. godišnjice od bitke na Čegru, u kojoj je vojvoda Sinđelić i njegove junake vodio ustanički pokret protiv turske vlasti, započeti su radovi na sanaciji spomenika koji čuva sećanje na ovu istorijsku bitku.

Obnova spomenika pred obeležavanje 215. godišnjice od bitke na Čegru

Danas je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i predsednica GO Pantelej, Nataša Stanković, zajedno sa direktorom Zavoda za zaštitu spomenika, Dušanom Anrejevićem, obišla lokaciju kako bi se uverila u tek radova na obnovi spomenika. Ovaj projekat je samo jedan u nizu napora koje država ulaže u održavanje kulturnog nasleđa.

Pored obnove spomenika na Čegru, u poslednjih 12 godina otvoreno je i nalazište Medijana, koje predstavlja značajnu arheološku lokaciju. Takođe, restaurirana je Ćele kula, a Logor na Crvenom krstu dobio je novo video nadzorno osvetljenje, što će doprineti boljoj zaštiti i predstavljanju ovog mesta iz perioda Prvog svetskog rata.

Ovi napori u održavanju i zaštiti kulturnog nasleđa su od izuzetnog značaja za čuvanje istorije i identiteta, i omogućavaju budućim generacijama da se bolje povežu sa svojim nasleđem.

 

 

 


#   Niš   Dragana Sotirovski   Boj na Čegru   Čegar   GO Pantelej   Spmenik na Čegru   Vojvoda Siđelić
#GradonacelnicaN @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima