Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Отпуштања без ефеката на буџет

rssBookmark and Share

24.09.2010. Извор: ТАНЈУГ

Отпуштања без ефеката на буџет

Локалне самоуправе нису оствариле било какве уштеде смањивањем броја запослених, нити је било фискалног ефекта на републички буџет.

Резултати по том основу се могу очекивати тек 2011, показало је истраживање о смањења броја запослених у локалној администрацији, спроведено у шест општина у Србији.

Општине Крагујевац, Лесковац, Сомбор, Ужице, Зрењанин и Ковачица биле су предмет истраживања које су спровели сарадници Економског факултета, а резултати су објављени у најновијем броју Кварталног монитора.

Сарадник тог часописа Дејан Молнар рекао је да је примена Закона о одређивању максималног броја запослених у локалној администрацији показала да отпуштање није довело до смањења трошкова ни у локалном ни у републичком буџету. Уместо тога дошло се до податка да је ових шест локалних самоуправа било у минусу од чак 180 милиона динара.

Према речима Молнара, они који су напустили јавни сектор и даље су остали буџетски корисници кроз пензије и примање других накнада, као што је то накнада за случај незапослености.

Општине су се, у условима кад су им били смањени трансфери из буџета и постављен услов да смање број запослених, сналазиле на различите начине - или су нудиле запосленима којима је остало две до три године до пензије добровољни одлазак уз отпремнине или су отпуштали раднике из сектора одржавања.

Анализа је показала да приватни сектор није био способан да преузме ове вишкове, па су се отпуштени поново индиректно нашли на платном списку код другог послодавца, али опет о државном трошку.

Молнар је навео да је такав је случај отпуштених из одржавања, тзв. "чистача". Они су се запошљавали код других фирми са којима су општине склапале уговоре и кроз те уговоре опет се индиректно обавезивале на одређене исплате.

И радницима који су се нашли на евиденцији Националне службе за запошљавање исплаћивана је накнада за случај незапослености, што је опет био буџетски трошак.

Молнар је рекао да, када се све узме у обзир, ефекти за смањење трошкова у општинама нису видљиви на кратак рок, али се могу очекивати 2011. године.


#   буџет   Јавни сектор
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима