Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Otpuštanja bez efekata na budžet

rssBookmark and Share

24.09.2010. Izvor: TANJUG

Otpuštanja bez efekata na budžet

Lokalne samouprave nisu ostvarile bilo kakve uštede smanjivanjem broja zaposlenih, niti je bilo fiskalnog efekta na republički budžet.

Rezultati po tom osnovu se mogu očekivati tek 2011, pokazalo je istraživanje o smanjenja broja zaposlenih u lokalnoj administraciji, sprovedeno u šest opština u Srbiji.

Opštine Kragujevac, Leskovac, Sombor, Užice, Zrenjanin i Kovačica bile su predmet istraživanja koje su sproveli saradnici Ekonomskog fakulteta, a rezultati su objavljeni u najnovijem broju Kvartalnog monitora.

Saradnik tog časopisa Dejan Molnar rekao je da je primena Zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u lokalnoj administraciji pokazala da otpuštanje nije dovelo do smanjenja troškova ni u lokalnom ni u republičkom budžetu. Umesto toga došlo se do podatka da je ovih šest lokalnih samouprava bilo u minusu od čak 180 miliona dinara.

Prema rečima Molnara, oni koji su napustili javni sektor i dalje su ostali budžetski korisnici kroz penzije i primanje drugih naknada, kao što je to naknada za slučaj nezaposlenosti.

Opštine su se, u uslovima kad su im bili smanjeni transferi iz budžeta i postavljen uslov da smanje broj zaposlenih, snalazile na različite načine - ili su nudile zaposlenima kojima je ostalo dve do tri godine do penzije dobrovoljni odlazak uz otpremnine ili su otpuštali radnike iz sektora održavanja.

Analiza je pokazala da privatni sektor nije bio sposoban da preuzme ove viškove, pa su se otpušteni ponovo indirektno našli na platnom spisku kod drugog poslodavca, ali opet o državnom trošku.

Molnar je naveo da je takav je slučaj otpuštenih iz održavanja, tzv. "čistača". Oni su se zapošljavali kod drugih firmi sa kojima su opštine sklapale ugovore i kroz te ugovore opet se indirektno obavezivale na određene isplate.

I radnicima koji su se našli na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje isplaćivana je naknada za slučaj nezaposlenosti, što je opet bio budžetski trošak.

Molnar je rekao da, kada se sve uzme u obzir, efekti za smanjenje troškova u opštinama nisu vidljivi na kratak rok, ali se mogu očekivati 2011. godine.


#   budžet   Javni sektor
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima