Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Отровна „зозовача“ још увек у магацину

rssBookmark and Share

04.04.2013. Autor: Danas-JužnaSrbija.Info

Директор Центра за виноградарство и винарство Милош Ристић рекао је јуче да очекује да ће отровна ракија „зозовача“ која 15 година стоји у магацину овог центра, након што је однела 43 живота, бити коначно уништена. Непознате особе су, иначе, прошлог викенда из овог магацина украле десетак литара „зозоваче“.

Отровна „зозовача“ још увек у магацину

- Опасна ракија која је пре 15 година по решењу Окружног суда у Нишу депонована у наш магацин практично је заборављена. Центар је годинама покушавао да уништи ту ракију, али без успеха. Она је 2009. године требало да буде уништена у крушевачкој топлани, али је враћена јер је тамошњи инспектор за заштиту животне средине забранио уништавање, тражећи израду студије о утицају таквог акта на животну средину. Надам се да ће после ове крађе ово опасно пиће коначно бити уништено - рекао је Ристић и додао да претпоставља да циљ лопова који су обили магацин Центра нису биле флаше са алкохолним пићем, већ бакарни предмети.

Портпаролка Вишег суда у Нишу Тамара Савић Цветановић казала је да је нишки Окружни суд дао налог за уништење опасне ракије још 2007. године. Она је рекла да је било потешкоћа у извршењу овог судског налога, о чему је нишка Полицијска управа сачинила службену белешку. У току прошлог викенда украдене су флаше „лозоваче“, „лозе природне“, „брендија крушковца“ и „лимун вотке“ које је производило предузеће „Живадиновић“. У магацину Центра, који је иначе потпуно необезбеђен, од 1998. године депоновано је 738 одузетих флаша пића тог предузећа.

Тада се од метил-алкохола у лозовој ракији предузећа „Живадиновић“ отровало 56, а умрло 43 људи, мада ова цифра није коначна. Судско веће нишког Окружног суда је 2005. осудило власника предузећа, Мирослава Живадиновића Зозу из Ниша на 15 година, али му је Апелациони суд умањио казну на 12 година.

Није било нових тровања

- На Одељењу за токсикологију Клинике за ендокринологију није било случајева тровања метанолом. Врло добро су нам познати симптоми тровања метанолом и увек смо опрезни, поготово након недавне крађе отровне ракије „зозоваче“- рекла је јуче начелница тог одељења Симонида Шешкар Стојанчов, демантујући информације у појединим медијима да су на ту клинику, након крађе „зозоваче“, наводно примљена два пацијента са симптомима тровања метанолом.


#   Полицијска управа   Тамара Савић Цветановић   апелациони суд
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима