Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Otrovna „zozovača“ još uvek u magacinu

rssBookmark and Share

04.04.2013. Autor: Danas-JužnaSrbija.Info

Direktor Centra za vinogradarstvo i vinarstvo Miloš Ristić rekao je juče da očekuje da će otrovna rakija „zozovača“ koja 15 godina stoji u magacinu ovog centra, nakon što je odnela 43 života, biti konačno uništena. Nepoznate osobe su, inače, prošlog vikenda iz ovog magacina ukrale desetak litara „zozovače“.

Otrovna „zozovača“ još uvek u magacinu

- Opasna rakija koja je pre 15 godina po rešenju Okružnog suda u Nišu deponovana u naš magacin praktično je zaboravljena. Centar je godinama pokušavao da uništi tu rakiju, ali bez uspeha. Ona je 2009. godine trebalo da bude uništena u kruševačkoj toplani, ali je vraćena jer je tamošnji inspektor za zaštitu životne sredine zabranio uništavanje, tražeći izradu studije o uticaju takvog akta na životnu sredinu. Nadam se da će posle ove krađe ovo opasno piće konačno biti uništeno - rekao je Ristić i dodao da pretpostavlja da cilj lopova koji su obili magacin Centra nisu bile flaše sa alkoholnim pićem, već bakarni predmeti.

Portparolka Višeg suda u Nišu Tamara Savić Cvetanović kazala je da je niški Okružni sud dao nalog za uništenje opasne rakije još 2007. godine. Ona je rekla da je bilo poteškoća u izvršenju ovog sudskog naloga, o čemu je niška Policijska uprava sačinila službenu belešku. U toku prošlog vikenda ukradene su flaše „lozovače“, „loze prirodne“, „brendija kruškovca“ i „limun votke“ koje je proizvodilo preduzeće „Živadinović“. U magacinu Centra, koji je inače potpuno neobezbeđen, od 1998. godine deponovano je 738 oduzetih flaša pića tog preduzeća.

Tada se od metil-alkohola u lozovoj rakiji preduzeća „Živadinović“ otrovalo 56, a umrlo 43 ljudi, mada ova cifra nije konačna. Sudsko veće niškog Okružnog suda je 2005. osudilo vlasnika preduzeća, Miroslava Živadinovića Zozu iz Niša na 15 godina, ali mu je Apelacioni sud umanjio kaznu na 12 godina.

Nije bilo novih trovanja

- Na Odeljenju za toksikologiju Klinike za endokrinologiju nije bilo slučajeva trovanja metanolom. Vrlo dobro su nam poznati simptomi trovanja metanolom i uvek smo oprezni, pogotovo nakon nedavne krađe otrovne rakije „zozovače“- rekla je juče načelnica tog odeljenja Simonida Šeškar Stojančov, demantujući informacije u pojedinim medijima da su na tu kliniku, nakon krađe „zozovače“, navodno primljena dva pacijenta sa simptomima trovanja metanolom.


#   Policijska uprava   Tamara Savić Cvetanović   apelacioni sud
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima