Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Отворен реконструисани Трг "Ока соколовог" - Драгутина Матића у Гаџином Хану (ФОТО)

rssBookmark and Share

Гаџин Хан 27.08.2019. Јужна Србија Инфо

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић је у присуству начелнице Нишавског управног округа Драгане Сотировски, и руководства општине Гаџин Хан, отворио је реконструсан Трг у центру места, који ниси име Драгутина Матића, најпознатијег извиђача у Великом рату, Драгутина Матића, познатог као "Око соколово".

Отворен реконструисани Трг "Ока соколовог" - Драгутина Матића у Гаџином Хану (ФОТО)

Трг, који носи име прослављеног Солунца је последњи пут реконструисан пре 20 година, уложено је 16,5 милиона динара од којих је 11,5 милиона обезбедило Министарство државне управе и локалне самоуправе а преосталих пет милиона је дала општина. 

Министар Бранко Ружић истакао је да су средства из Фонда за локал за 2018. годину у износу од 11,5 милиона динара реализована, у сарадњи са општином Гаџин Хан. 

„То је један од позитивних примера да у претходне две године Министарство државне управе и локалне самоуправе успело да пласира више 800 милиона динара за различите пројекте широм Србије, који су се тицале инфраструктуре, увођењ електронске управе, културних, спортских манифестација или превентива од елементарних непогода. Сматрам да је веома значајно да су мале општине попут Гаџиног Хана доказале велику марљивост, оспособљеност да аплицирају са исправном пројектно-техничком документацијом“.

Министар Ружић је потенцирао да је ове године Фонд увећан за 50 одсто и да је готово 500 милиона динара стављено на располагање свим општинама и градовима широм Србије. 

„Укупно 77 пројеката је опредељено, средства су већ подељена, а пројекти су у великом броју у фази реализације. За житеље Гаџиног Хана је важно да смо захваљујући нашем програму за локал у сарадњи са Европском инвестиционом банком и UNDP-ем обезбедили 30 милиона евра за следеће две до три године“
Председница општине Гаџин Хан Марија Цветковић истакла је да ће једна од наредних инвестиција у Гаџином Хану бити унутрашња реконструкција зграде општине. Вредност тог пројекта је 40 милиона динара.

„Спремили смо техничку документацију за реконструкцију зграде. Планирамо и доградњу вртића јер постојећи капацитети нису довољни за прихват деце. Радује нас што се број новорођене деце повећава“ рекла је председница општине Марија Цветковић, 

Општини Гаџин Хан потребна је реконструкција водоводне мреже а општина је спремна да у поједина села, где су најизраженији проблеми са водоводном мрежом и канализацијом, уложи средства за промену водоводних и канализационих цеви . 

„Имамо 34 села, 325 метара квадратних простора на којима су старе водоводне мреже. Ми смо урадили студију за реконструкцијуводовода у четири села. То би коштало око два милиона динара. У плану је реконструкција канализационе мреже у два села, Марина Кутина и Гркиња“, објаснила је Цветковић
На затвореном састанку за новинаре начелница округа Драгана Сотировски разговарала је са министром Бранком Ружићем и о неопходности његове посете Нишавском управном округу. Како је рекла, на Савету Нишавског управног округа сви председници локалних самоуправа Нишавског округа и пет градских општина Града Ниша сагласили су се са потребом да министар Ружић обиђе Нишавски управни округ.

Министар Бранко Ружић, начелница Нишавског управног округа Драгана Сотировски, председница општине Гаџин Хан Марија Цветковић са сарадницима обишли су погон „Ресора“ у коме се производе комунална возила. Министар се упознао са успешним предузећем које годинама послује у Гаџином Хану и запошљава велики број људи из овог места и околине.


#   Драгана Сотировски   Гаџин Хан   Драгутин Матић   Трг   Бранко Ружић   Нишавски управни округ
#GradonacelnicaN @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима