Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Otvoren rekonstruisani Trg "Oka sokolovog" - Dragutina Matića u Gadžinom Hanu (FOTO)

rssBookmark and Share

Gadžin Han 27.08.2019. Južna Srbija Info

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić je u prisustvu načelnice Nišavskog upravnog okruga Dragane Sotirovski, i rukovodstva opštine Gadžin Han, otvorio je rekonstrusan Trg u centru mesta, koji nisi ime Dragutina Matića, najpoznatijeg izviđača u Velikom ratu, Dragutina Matića, poznatog kao "Oko sokolovo".

Otvoren rekonstruisani Trg "Oka sokolovog" - Dragutina Matića u Gadžinom Hanu (FOTO)

Trg, koji nosi ime proslavljenog Solunca je poslednji put rekonstruisan pre 20 godina, uloženo je 16,5 miliona dinara od kojih je 11,5 miliona obezbedilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave a preostalih pet miliona je dala opština. 

Ministar Branko Ružić istakao je da su sredstva iz Fonda za lokal za 2018. godinu u iznosu od 11,5 miliona dinara realizovana, u saradnji sa opštinom Gadžin Han. 

„To je jedan od pozitivnih primera da u prethodne dve godine Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uspelo da plasira više 800 miliona dinara za različite projekte širom Srbije, koji su se ticale infrastrukture, uvođenj elektronske uprave, kulturnih, sportskih manifestacija ili preventiva od elementarnih nepogoda. Smatram da je veoma značajno da su male opštine poput Gadžinog Hana dokazale veliku marljivost, osposobljenost da apliciraju sa ispravnom projektno-tehničkom dokumentacijom“.

Ministar Ružić je potencirao da je ove godine Fond uvećan za 50 odsto i da je gotovo 500 miliona dinara stavljeno na raspolaganje svim opštinama i gradovima širom Srbije. 

„Ukupno 77 projekata je opredeljeno, sredstva su već podeljena, a projekti su u velikom broju u fazi realizacije. Za žitelje Gadžinog Hana je važno da smo zahvaljujući našem programu za lokal u saradnji sa Evropskom investicionom bankom i UNDP-em obezbedili 30 miliona evra za sledeće dve do tri godine“
Predsednica opštine Gadžin Han Marija Cvetković istakla je da će jedna od narednih investicija u Gadžinom Hanu biti unutrašnja rekonstrukcija zgrade opštine. Vrednost tog projekta je 40 miliona dinara.

„Spremili smo tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju zgrade. Planiramo i dogradnju vrtića jer postojeći kapaciteti nisu dovoljni za prihvat dece. Raduje nas što se broj novorođene dece povećava“ rekla je predsednica opštine Marija Cvetković, 

Opštini Gadžin Han potrebna je rekonstrukcija vodovodne mreže a opština je spremna da u pojedina sela, gde su najizraženiji problemi sa vodovodnom mrežom i kanalizacijom, uloži sredstva za promenu vodovodnih i kanalizacionih cevi . 

„Imamo 34 sela, 325 metara kvadratnih prostora na kojima su stare vodovodne mreže. Mi smo uradili studiju za rekonstrukcijuvodovoda u četiri sela. To bi koštalo oko dva miliona dinara. U planu je rekonstrukcija kanalizacione mreže u dva sela, Marina Kutina i Grkinja“, objasnila je Cvetković
Na zatvorenom sastanku za novinare načelnica okruga Dragana Sotirovski razgovarala je sa ministrom Brankom Ružićem i o neophodnosti njegove posete Nišavskom upravnom okrugu. Kako je rekla, na Savetu Nišavskog upravnog okruga svi predsednici lokalnih samouprava Nišavskog okruga i pet gradskih opština Grada Niša saglasili su se sa potrebom da ministar Ružić obiđe Nišavski upravni okrug.

Ministar Branko Ružić, načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, predsednica opštine Gadžin Han Marija Cvetković sa saradnicima obišli su pogon „Resora“ u kome se proizvode komunalna vozila. Ministar se upoznao sa uspešnim preduzećem koje godinama posluje u Gadžinom Hanu i zapošljava veliki broj ljudi iz ovog mesta i okoline.


#   Dragana Sotirovski   Gadžin Han   Dragutin Matić   Trg   Branko Ružić   Nišavski upravni okrug
#GradonacelnicaN @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima