Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Asfaltira se put do rodne kuće Dragutina Matića "Oko sokolovo" u selu Kaletinac

rssBookmark and Share

Niš 22.11.2019. Južna Srbija Info

Radove na asvaltiranju puta Sopotnica – Kaletinac u opštini Gadžin Han, za koji je država dala novac, obišli su načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, predsednica opštine Gadžin Han Marija Cvetković sa saradnicima i direktorka Turističke organizacije Niša Danka Milojković.

Asfaltira se put do rodne kuće Dragutina Matića "Oko sokolovo" u selu Kaletinac

Mašine su na terenu, asvaltira se tri ipo kilometara i trebalo bi da posao bude završen u narednih nekoliko dana.

„Država pomaže Zaplanju jer želimo da zadržimo stanovništvo da ostane u kraju koji ima mnogo potencijala za razvoj poljoprivrede, agroturizma i turizma i biće deo integrisanog turističkog proizvoda južne i istočne Srbije“, istakla je načelnica Nišavskog upravnog okruga u razgovoru sa meštanima Kaletinca i Sopotnice.

Asvaltiranjem ove deonice Zaplanje će se povezati sa regionalnim putem ka Nišu, što će omogućiti oživljavanje sela podno Suve planine i dolazak turista. Selo Kaletinac je rodno mesto Dragutina Matića, ratnog izviđača, koji je sinonim za Prvi svetski rat. U selu se nalazi njegova rodna kuća, koja će posle renoviranja biti otvorena za posete i Turistička organitacija Niša će je uvrstiti  u turističku ponudu.  S obzirom da se radi o kružnom putu  biće predviđene i kružne ture za pešake i bicikliste.

Predsednica opštine Gadžin Han Marija Cvetković rekla je da su za renoviranje kuće Dragutina Matića, u narodu poznatog kao „Oko sokolovo“ u budžetu za narednu godinu planirana sredstva u iznosu od četiri miliona dinara i da je u toku  izrada projektno tehničke dokumentacije.

Direktorka Turističke organizacije Niš Danka Milojković istakla je da je za razvoj turizma, pored Niša i lokaliteta u gradu, značajna i promocija  destinacija i turističkih lokaliteta u okolini.

Komentara: 0


#   Niš   Dragana Sotirovski   Gadžin Han   Dragutin Matić   Oko sokolovo   Kaletinac   Nišavski upravni okrug   put
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima