Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Отворена кућа за немоћне

rssBookmark and Share

Власотинце 01.09.2015. ЈугМедиа

Председник општине Власотинце Мирослав Љубеновић и министар за рад, борачка и социјална питања Александар Вулин отворили су данас у овој вароши новосаграђену кућу за живот особа са менталним и интелектуалним потешкоћама.

Отворена кућа за немоћне

У кући од 87 квадрата живеће четири особе из Власотинца и Црне Траве које су сада смештене у институцијама, уз подршку четири волонетра локалног удружења „Осмех“ и имаће помоћ здравствених и социјалних радника.

„Реализација оваковог пројекта је од великог значаја за будући развој социјалних услуга, имајући у виду да је ово један нови вид услуга. Трудимо се да сваком грађанину пружимо помоћ какву треба“, казао је Љубеновић.

Овај објекат саграђен је на периферији Власотинца и коштао је 142.000 евра, а новац је обезбеђен од европских донатора, Владе Србије и локалне самоуправе, која је издвојила 20.000 евра. Саграђен је и опремљен за два месеца.

Предраг Радуловић, менаџер пројекта „Становање уз подршку за особе с менталним и интелектуалним потешкоћама“, рекао је да је сарадња с локалном самоуправом, невладиним сектором и надлежним министарствима од кључног значаја за све пројекте из области социјалне заштите.

Министар Вулин рекао је да је задовољан радом представника власотиначке општине, али да ће од сваког члана Покрета социјалиста тражити да ради боље и више.

„Позвали би наше партнере и партнерске организације да следе наш пример“, истако је Радуловић.

Министар Вулин је оценио је да је општина Власотинце добар пример и да је показала да води рачуна о својим најслабијим грађанима.

„Ово је добар пут и начин да се људима помогне. Жеља Министарства је да се овакве услуге врше у читавој Србији, да овакве услуге постану део свакодневног живота сваке локалне самоуправе. Нажалост, постоје општине у којима оваквих услуга нема. Узрок је новац, али понекад је узрок предрасуда и недостатак интересовања. Против недостатка новца ћемо се борити, али потребно нам је читаво друштво да се боримо против предрасуда, свесне гетоизације особа с менталним потешкоћама, особа с инвалидитетом. То је задатак једног друштва. Општина Власотинце је показала да води рачуна о својим најрањивијим и најслабијим“, закључио је Вулин.

Он је казао да је држава Србија издвојила 500 милиона динара за подстицај запошљавања особа са инвалидитетом преко Националне службе, али да та средства још нису потрошена.

„Још увек не постоји довољан број послодаваца који се обраћају за ову меру. Велики број послодаваца чешће се одлучи за плаћање пенала него да запосли особу с инвалидитетом“, истако је Вулин.

Министар Вулин је са представницима општине обишао и зграду бившег Интерната која је адаптирана и у којој ће се преселити локални Центар за социјални рад, као и Дневни боравак за особе са инвалидитетом. Потом је у седишту локалне самоправе разговарао с представницима власти.


#   Власотинце   Александар Вулин   Центар за социјални рад   Особе са инвалидитетом   Мирослав Љубеновић   Предраг Радуловић   особа са инвалидитетом
@VulinAleksandar @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима