Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Otvorena kuća za nemoćne

rssBookmark and Share

Vlasotince 01.09.2015. JugMedia

Predsednik opštine Vlasotince Miroslav Ljubenović i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin otvorili su danas u ovoj varoši novosagrađenu kuću za život osoba sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama.

Otvorena kuća za nemoćne

U kući od 87 kvadrata živeće četiri osobe iz Vlasotinca i Crne Trave koje su sada smeštene u institucijama, uz podršku četiri volonetra lokalnog udruženja „Osmeh“ i imaće pomoć zdravstvenih i socijalnih radnika.

„Realizacija ovakovog projekta je od velikog značaja za budući razvoj socijalnih usluga, imajući u vidu da je ovo jedan novi vid usluga. Trudimo se da svakom građaninu pružimo pomoć kakvu treba“, kazao je Ljubenović.

Ovaj objekat sagrađen je na periferiji Vlasotinca i koštao je 142.000 evra, a novac je obezbeđen od evropskih donatora, Vlade Srbije i lokalne samouprave, koja je izdvojila 20.000 evra. Sagrađen je i opremljen za dva meseca.

Predrag Radulović, menadžer projekta „Stanovanje uz podršku za osobe s mentalnim i intelektualnim poteškoćama“, rekao je da je saradnja s lokalnom samoupravom, nevladinim sektorom i nadležnim ministarstvima od ključnog značaja za sve projekte iz oblasti socijalne zaštite.

Ministar Vulin rekao je da je zadovoljan radom predstavnika vlasotinačke opštine, ali da će od svakog člana Pokreta socijalista tražiti da radi bolje i više.

„Pozvali bi naše partnere i partnerske organizacije da slede naš primer“, istako je Radulović.

Ministar Vulin je ocenio je da je opština Vlasotince dobar primer i da je pokazala da vodi računa o svojim najslabijim građanima.

„Ovo je dobar put i način da se ljudima pomogne. Želja Ministarstva je da se ovakve usluge vrše u čitavoj Srbiji, da ovakve usluge postanu deo svakodnevnog života svake lokalne samouprave. Nažalost, postoje opštine u kojima ovakvih usluga nema. Uzrok je novac, ali ponekad je uzrok predrasuda i nedostatak interesovanja. Protiv nedostatka novca ćemo se boriti, ali potrebno nam je čitavo društvo da se borimo protiv predrasuda, svesne getoizacije osoba s mentalnim poteškoćama, osoba s invaliditetom. To je zadatak jednog društva. Opština Vlasotince je pokazala da vodi računa o svojim najranjivijim i najslabijim“, zaključio je Vulin.

On je kazao da je država Srbija izdvojila 500 miliona dinara za podsticaj zapošljavanja osoba sa invaliditetom preko Nacionalne službe, ali da ta sredstva još nisu potrošena.

„Još uvek ne postoji dovoljan broj poslodavaca koji se obraćaju za ovu meru. Veliki broj poslodavaca češće se odluči za plaćanje penala nego da zaposli osobu s invaliditetom“, istako je Vulin.

Ministar Vulin je sa predstavnicima opštine obišao i zgradu bivšeg Internata koja je adaptirana i u kojoj će se preseliti lokalni Centar za socijalni rad, kao i Dnevni boravak za osobe sa invaliditetom. Potom je u sedištu lokalne samoprave razgovarao s predstavnicima vlasti.


#   Vlasotince   Aleksandar Vulin   Centar za socijalni rad   Osobe sa invaliditetom   Miroslav Ljubenović   Predrag Radulović   osoba sa invaliditetom
@VulinAleksandar @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima