Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Паксловид - најсавременији лек против ковида стигао у Србију

Bookmark and Share

07.02.2022. РТС, Јужна Србија Инфо

Министарство здравља саопштило је да је у Србију стигао први контингент лека против коронавируса паксловид. Србија је прва земља континенталне Европе којој је испоручен овај лек (у Европи је још испоручен Великој Британији), и то десет дана након што је ЕМА одобрила употребу и промет овог лека.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Комисија Министарства здравља, којој председава проф. др Горан Стевановић, директор Клинике за инфективне болести, направила је дистрибутивну листу на основу које ће лек бити распоређен по здравственим установама.

Паксловид је антивирусни лек који садржи две компоненте, ритонавир и нирматрелвир, и намењен је за оралну употребу. Индикован је за третман ковида 19 код одраслих, који не захтевају додатни кисеоник и који имају повећан ризик прогресије болести у тешку форму. Лек је препоручљиво почети узимати у првих пет дана од појаве симптома, наводи се у саопштењу.

Србија је крајем прошле године, међу првима, заједно са САД и Великом Британијом, потписала уговор са представницима компаније Фајзер о набавци најбољег лека против корона вируса, који смањује ризик од хоспитализације и тешких облика болести код пацијената и до 89 одсто.

Министар здравља др Златибор Лончар том приликом је истакао да вакцина остаје и даље примарно оружје у борби са вирусом, а да је лек паксловид додатни напор државе да сачува здравље грађана.

"Ми се не боримо за то да дођемо до тога да се неко разболи па да се лечи, већ се боримо за то да не дође уопште до тога, него да се људи вакцинишу и да не дођу уопште у фазу да морају да користе било који лек. А ово је нека наша одговорност као државе и успех државе, који смо обећали и који испуњавамо", рекао је Лончар.  


#   Златибор Лончар   Министарство здравља   Коронавирус   Паксловид лек корона
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима