Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pakslovid - najsavremeniji lek protiv kovida stigao u Srbiju

Bookmark and Share

07.02.2022. RTS, Južna Srbija Info

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u Srbiju stigao prvi kontingent leka protiv koronavirusa pakslovid. Srbija je prva zemlja kontinentalne Evrope kojoj je isporučen ovaj lek (u Evropi je još isporučen Velikoj Britaniji), i to deset dana nakon što je EMA odobrila upotrebu i promet ovog leka.

Foto: RTS screenshot
Foto: RTS screenshot

Komisija Ministarstva zdravlja, kojoj predsedava prof. dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne bolesti, napravila je distributivnu listu na osnovu koje će lek biti raspoređen po zdravstvenim ustanovama.

Pakslovid je antivirusni lek koji sadrži dve komponente, ritonavir i nirmatrelvir, i namenjen je za oralnu upotrebu. Indikovan je za tretman kovida 19 kod odraslih, koji ne zahtevaju dodatni kiseonik i koji imaju povećan rizik progresije bolesti u tešku formu. Lek je preporučljivo početi uzimati u prvih pet dana od pojave simptoma, navodi se u saopštenju.

Srbija je krajem prošle godine, među prvima, zajedno sa SAD i Velikom Britanijom, potpisala ugovor sa predstavnicima kompanije Fajzer o nabavci najboljeg leka protiv korona virusa, koji smanjuje rizik od hospitalizacije i teških oblika bolesti kod pacijenata i do 89 odsto.

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar tom prilikom je istakao da vakcina ostaje i dalje primarno oružje u borbi sa virusom, a da je lek pakslovid dodatni napor države da sačuva zdravlje građana.

"Mi se ne borimo za to da dođemo do toga da se neko razboli pa da se leči, već se borimo za to da ne dođe uopšte do toga, nego da se ljudi vakcinišu i da ne dođu uopšte u fazu da moraju da koriste bilo koji lek. A ovo je neka naša odgovornost kao države i uspeh države, koji smo obećali i koji ispunjavamo", rekao je Lončar.  


#   Zlatibor Lončar   Ministarstvo zdravlja   Koronavirus   Pakslovid lek korona
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima