Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nema novih restriktivnih mera, Krizni štab za uvođenje treće doze vakcine - ko je u prvoj grupi

Bookmark and Share

28.07.2021. Tanjug, RTS, Južna Srbija Info

Na sednici Kriznog štaba zaključeno da treću dozu vakcine dobiju hronični pacijenti i oni čiji je imunitet već ugrožen određenim bolestima ili operacijama. Obe doze primilo je 47,6 odsto građana. Vakcinisan svaki peti građanin mlađi od 30 godina.

Foto: RTS screenshot
Foto: RTS screenshot

Ministarka i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević apelovala je još jednom na građane da se vakcinišu, a kada je reč o trećoj dozi, navela je da bi njome prvo trebalo da se vakcinišu osobe sa imunodificijentnim stanjima.

Kisić Tepavčević je, nakon sednice Kriznog štaba, rekla novinarima, da je preporuka Koordinacionog tela za imunizaciju da postoji potreba za trećom dozom, ali da se takva istraživanja u svetu još uvek rade i nema konzistentnih zaključaka, osim činjenice da je potrebno vreme praćenja postvakcinalnog imuniteta.

"Zaključak, kada je u pitanju treća doza je da su u prvoj grupi koja bi trebalo da je primi osobe sa imunodeficijentnim stanjima i različita hronična oboljenja, osobe sa smanjenom dužinom imunog odgovora posle vakcinacije, kao i osobe koje su imale transplantaciju organa i koje su na hemodijalizi", rekla je Kisić Tepavčević.

Kako je rekla, u ovom momentu, to je grupa koja je prepoznata da joj je potrebno da se pojača postvakcinalni imunitet trećom dozom, šest meseci posle prijema druge.

Dalje se, kaže, rade istraživanja, prate se kako bi se utvrdilo kada je, kome i u kom roku optimalno dati dodatnu dozu vakcine.

"Vakcinisano 2,6 miliona ljudi, ali još nije dovoljno"

Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je prvu dozu vakcine primilo 49,7 odsto punoletnog stanovistva, što je 2.684.000 građana.

Obe doze primilo je 47,6 odsto građana, dodala je Kisić Tepavčević nakon sednice Kriznog štaba.

"Više od 2,6 miliona građana je vakcinisano makar jednom dozom, ali to još nije dovoljno da bismo sprečili širenje bolesti. Vakcinišite se", apelovala je ministarka.

Ona je dodala da 52 jedinice lokalne samouprave imaju obuhvat vakcinacije veći od 50 odsto, dok je u 11 lokalnih samouprava obuhvat blizu 50 odsto.

"Da bismo dočekali jesen što jači, sada treba da se vakcinišemo", poručila je Kisić Tepavčević. 

Sa virusom se borimo jako dugo i kraj se ne vidi, ali sada imamo vakcinu, rekla je Darija Kisić Tepavčević, dodajući da moramo da imamo ličnu i kolektivnu odgovornost.

Kakav će biti početak školske godine, zavisiće od epidemiološke situacije neposredno pre početka škole.

Gojković: Moramo maksimalno da se posvetimo vakcinaciji

Član Kriznog štaba Zoran Gojković rekao je da je najvažnija poruka sa sednice da se vakcinaciji mora maksimalno posvetiti pažnja, a što se tiče treće doze razmišlja se o njenom davanju pacijentima koji imaju hronične i teške bolesti.

Gojković je za Tanjug kazao da broj obolelih u Srbiji raste, da taj broj nije veliki, ali da se očekujemo da će u narednom periodu biti veći.

"Dobro je što danas imamo 2,684 miliona građana koji su vakcinisani i sada imamo 52 opštine u Srbiji koje imaju više od 50 odsto vakcinisanih. Nažalost, imamo i osam opština u kojima imamo manje od 30 odsto vakcinisanih, kao i četiri opštine u kojima imamo manje od 15 odsto punoletnih vakcinisanih", kazao je Gojković.

On je naglasio da je od velikog značaja da se vakciniše što veći broj.

"Imamo veliki broj građana koji se nisu vakcinisali, sve više nam se u manjim mestima razvijaju lokalna žarišta, sve u sklopu okupljanja koja se održavaju. Na tome treba da radimo. Moramo maksimalno da se posvetimo vakcinaciji, to je najvažnija i najveća preporuka sa sastanaka Kriznog štaba", dodao je Gojković.

Kada je reč o trećoj dozi, Krizni štab će obelodaniti na koji način i kome će se davati treće doze.

"Brojne studije su još u toku, jedan deo istraživanja koji je validan, koji je prošao različite medicinske forume i organe, govori u prilog tome da se mora razmišljati o davanju treće doze vakcine pacijentima koji imaju teške hronične bolesti, maligne bolesti. Biće propisano na koji način će se obavljati davanje treće doze", rekao je Gojković.

"Ne treba da se opterećujemo merenjima antitela" 

On kaže i da Srbija prati relevantna stručna tela SAD, Evrope, Azije i pokušava da donese najbolja rešenja.

"Ne treba da se opterećujemo trećim dozama, ne treba da se opterećujemo merenjima antitela, jer imuni sistem, jednostavno, ne funkcioniše tako. To je kompleksan sistem koji se ne bazira samo na jednom parametru", naglašava Gojković.

Govoreći o početku školske godine kaže da se još ne zna kako će se odvijati nastava.

"Škola startuje 1. septembra, ne znamo precizno kako će se odvijati nastava. Imamo model od prošle godine, ali smo prošle godine imali više obolelih u letnjem periodu, zasad nemamo. Da li će se promeniti situacija, zavisi od nas", zaključio je Gojković.

Komentara: 0


#   Zlatibor Lončar   Ministarstvo zdravlja   krizni štab   Koronavirus   Darija Kisić Tepavčević
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima