Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почео Велики - Васкршњи пост

rssBookmark and Share

27.02.2023. Јужна Србија Инфо

Данас је почео Велики или Часни пост и траје до Васкрса 16. априла 2023. године.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Данас је Чисти понедељак, први дан Великог поста који најављује највећи хришћански празник, Ускрс. Седмонедељни Часни пост темељ је хришћанског пута, али и прилика за уздизање духа над телом, победу духовне над телесном страном.

У поноћ, почео је Вакршњи пост. Назива се и Часни, јер обухвата време Исусовог страдања и разапињања на Часни крст, или Велики због посебне важности и дужине трајања.

Увек почиње у понедељак - први понедељак поста назива Чисти, цела ова седмица Чиста недеља. 

Постило се одувек, у свакој невољи, у ратној опасности и страдању, увек када је требало измолити Божју милост.

И сам Исус Христос постио је 40 дана и ноћи пре почетка своје проповеди о доласку Царства Небескога. Свако би требало да пости за себе, без лицемерја и жеље за људском славом.

До Васкрса, ове године 16. априла, од понедељка до петка пости се на води, посебно строго средом и петком. Суботом и недељом дозвољено је уље и вино, риба само на Благовести, 7. и Цвети, ове године 9. априла.

Током Великог поста верници приступају покајању, праштању и молитви, а циљ је да достојно дочекају највећи хришћански празник.

Обичај је да се током прве - Чисте недеље, спрема цела кућа. Верује се да је данас добро започети велике послове, јер ће бити успешни.


#   Ускрс   Ускршњи пост   Васкрс
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима