Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Агенција Блумберг: Вучић одлучан да нађе решење и уђе у историју

Bookmark and Share

27.10.2018. Танјуг, РТС, Јужна Србија Инфо

Америчка агенција "Блумберг" оцењује да је српски председник Александар Вучић одлучан да уђе у историју као човек који је помирио етничке и територијалне разлике у региону, који иначе "представља синоним за рат". Цитира Вучића да би решење за проблем између Срба и Албанаца, ако до њега дође, у потпуности променило регион.

Фото: Њ.П. Јужна Србија архива
Фото: Њ.П. Јужна Србија архива

У опширном тексту који је настао на основу разговора са председником Вучићем, агенција оцењује да се председник Србије налази у средишту "натезања конопца" између Истока и Запада и да је он кључан за будућност региона у околностима у којима из ЕУ и Немачке стижу упозорења на опасне последице уколико не буде сарадње регионалних лидера.

Блумберг скреће пажњу на то да се Србији нуди шаргарепа чланства у ЕУ, док истовремено Русија "жарко жели" да одржи свој утицај, што све заједно, оцењује агенција, ставља на пробу традиционалне односе на Балкану.

Додаје да је Вучић, којег описује као "највећег савезника Русије на Балкану", рекао да неће контрирати немачкој канцеларки Ангели Меркел, ма колико то понекад тешко било.

"Морамо да покажемо правичност и лојалност", рекао је Вучић, наводи агенција речи из разговора који је вођен у четвртак, у Београду.

Вучић истиче да разговор са Меркеловом "није лак", али је нагласио да никада неће рећи ништа против немачке канцеларке.

Блумберг наводи да се чинило да су Вучић и председник привремених косовских институција Хашим Тачи летос били близу договора, али подсећа да је само помињање да укључи размену територија у региону, довео до одбијања међународне заједнице и подстакао страхове од могућег конфликта у нестабилном региону.

О ставу Вашингтона према Београду

Агенција истиче да је влада Меркелове то упоредила са отварањем Пандорине кутије, а да су САД са Доналдом Трампом на челу, деловале отвореније да прихвате ову идеју и наводи Вучићеву оцену да је Вашингтон променио свој став према Београду.

"Америчка администрација је отворенија да саслуша и нашу страну", рекао је српски председник агенцији.

Блумберг преноси и његове речи да су раније званичници говорили Србији да је потребно да призна независност Косова.

"Сада можемо да разговарамо са Американцима. То је промена. Они су отворили врата и то је добро", рекао је Вучић.

Подршка Русије и Кине

Агенција констатује да се и Вучић и Тачи суочавају са отпором у својим срединама, али да Вучић има подршку српске премијерке и подсећа да су Русија и Кина обећале да ће подржати став Србије.

Међутим, Блумберг скреће пажњу да је Русија опрезна када је реч о подршци било каквом договору који би могао да убрза чланство Србије и додатно смањи њен утицај на Балкану.

Истовремено, тумачи се да би Кина могла да пружи већу подршку Србији, јер своје инвестиције у региону види као пут ка Европи.

Блумберг наводи и да, иако су разговори са Приштином у застоју, Вучић очекује да се поново састане са Тачијем поново ове године.

"Неки људи не воле ме због моје прошлости, неки људи ме мрзе због неких ирационалних разллога, неки људи ме мрзе због рационалних разлога", пренело је Блумберг Вучићеве речи.

Агенција наводи да упркос овој констатацији, Вучић наглашава да је решење проблема између Срба и Албанаца "нешто што ће у потпуности променити овај регион".

"Наш регион ће бити машина раста за целу ЕУ, и није важно да ли ће бити део ЕУ или на њеном улазу", цитира агенција Вучића и наводи да он није желео да изнесе детаље о потенцијалном договору са Приштином, али да је признао да ће то бити тежак компромис.

"Даћу све од себе да се приближим решењу, јер је то нешто што ће спасити Србију у будућности и сачувати многе животе", рекао је он.

Агенција наводи и констатацију председника Србије да, иако су грађани све скептичнији да ће до чланства у ЕУ икада доћи, то је једини пут напред, и оцењује "да то значи да српски председник слуша Меркелову".

"Чак сам то рекао данас Русији. Желимо да припадамо таквом типу друштва", преноси на крају свога текста Блумберг Вучићеве речи.

Коментара: 0


#   Александар Вучић   Косово и Метохија   Хашим Тачи   инвестиције   Албанци   САД   политика   председник Србије   Балкан   Блумберг агенција
@avucic @business @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима