Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Радио телевизија Косово о Вучићевом боравку на Косову: Боље да разговарам са Тачијем него да се пуца!

rssBookmark and Share

Косовска Митровица 21.01.2018. Јужна Србија Инфо

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је на састанку са Србима у Северној Митровици разговарано о много тема, да се о неким нису сложили, али да им је он пренео жељу и намеру Србије да помогне српском становништву да "остане и опстане" на Косову.

Фото: РТК
Фото: РТК

Вучић је рекао да је тренутно најпотребније да се на Косову очува мир, преноси приштинска РТК.

"Данас нисмо морали да се сагласимо, али смо се разумели", рекао је Вучић након састанка са представницима Срба на Косову.

Он је рекао да је састанак трајао три сата и да се разговарало о много тема.

"Разговарали смо о много тема, било је захтева да Србија да оружје...мој одговор је био да Србија помогне у давању новца за школе и вртиће...", рекао је Вучић и додао да је "мир, останак и опстанак тренутно најпотребнији".

Нагласио је и да је потребно јединство свих Срба, веће поверење и поштовање.

Говорећи о убиству лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића, Вучић је рекао да му је жао што косовске власти нису дозволиле Србији да се укључи у истрагу, али да ће размнењивати податке.

"Рекао сам да ћемо их ми пустити да раде, како је рекао амбасадор САД на Косову, косовске институције сада имају прилику да покажу шта треба. Жао нам је што нису прихватили да Србија учествује у истрази", рекао је Вучић.

Додао је да је "разрешење овог злочина кључно за нестанак страха и узнемирености" код становништва на Косову.

 "За нас није важно које је име убице или налогодавца, како год да је и чији год да је, а нећу да прихватам преурањена решења, према починиоцима и налогодавцима никакве милости неће бити", рекао је Вучић.

Како је рекао, "наше је да се понашамо одговорно".

"Разговарао сам с Тачијем пре неколико дана, сматрам да је важно да разговарамо и ми ћемо наставити да разговарамо. Али овде ефективну надлежност имају приштинске институције", рекао је и додао: "Ми чекамо да их видимо по овом питању, али и по неким другим, да се донесу резултати".

Вучић каже да је чуо неколико пута питање "а шта ћемо ако крене неки упад с југа". На то је одговорио: "Ја се надам да нико не мисли да може, а и да жели, да на било који начин тера Србе са својих огњишта".

"Ми ћемо водити такву политику да можемо да заштитимо Србе...Али вас молим и да нас пустите да ствари решавамо политиком и разговорима. Боље да ја разговарам с Тачијем и Харадинајем хиљаду пута, него да иједан метак овде буде испаљен", рекао је председник Србије.

Додао је и да се нада да ће следећи пут доћи а да му "не буде непријатно ни тешко", него да на пример отвори насеље Сунчану долину.


#   Србија   Александар Вучић   Хашим Тачи   Албанци   Косовска Митровица   политика   председник Србије   РТК
@avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима